Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een zevenzitter?


13 sep 2021

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een zevenzitter?

Laadruimte

Bij de aanschaf van een zevenzitter is het allereerst zaak om goed te kijken naar de laadruimte. Het maakt namelijk uit of je de zeven zitplaatsen bijna altijd nodig hebt of slechts af en toe. Als de zeven zitplaatsen altijd worden gebruikt is het zaak om voor een model te kiezen met zeven volwaardige zitplaatsen, die dan weliswaar ten koste gaan van beschikbare laadruimte. Denk hierbij aan een Ford Galaxy; vooral bij de oude uitvoeringen was het lastig om de stoelen uit de auto te tillen om zo laadruimte te creëren. Een alternatief hierop is de keuze voor een zevenzitter waarbij de nadruk meer ligt op laadruimte en de zeven zitplaatsen slechts sporadisch worden gebruikt. Denk hierbij aan zevenzitters waarbij de stoelen in de bodem kunnen verdwijnen.

Brandstof

Ten tweede is het bij de aanschaf van een zevenzitter belangrijk om goed na te denken over de gewenste brandstof. Immers, het is tegenwoordig moeilijker om modellen te krijgen die rijden op (bio) diesel of LPG. De meeste uitvoeringen worden vandaag de dag aangedreven door middel een benzinemotor, hoewel hybride en elektrische uitvoeringen ook in opmars zijn. Voor de meeste nieuwe uitvoeringen wordt er voor gekozen om maar één type brandstof te gebruiken. Als je dus per se diesel wilt rijden, vallen een hoop merken al af. De inhoud en het vermogen van een motor kan daarbij relevant worden wanneer de zevenzitter ook wordt gebruikt voor het trekken van een kar, caravan of vouwwagen. Aangenomen wordt vaak dat een zevenzitter per definitie minder zuinig is of slechter voor het milieu dan auto’s uit een ander segment. Er zijn zevenzitters waarbij dat ook zeker het geval is, zoals de Mercedes-Benz GLS of de BMW X5. Maar er zijn tegenwoordig – behalve volledig elektrische – zuinigere zevenzitters waarbij de CO² emissie vergelijkbaar is met auto’s uit een ander segment. Zo is de uitstoot van zevenzitters als de Peugeot 5008 en Citroën Grand C4 SpaceTourer te vergelijken met “gewone” auto’s als de Mazda 3, Audi A3 en Volkswagen Passat.

ISOFix

Bij het vervoer van (kleinere) kinderen is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel stoelen voorzien zijn van bevestigingen voor kinderstoeltjes, het zogenaamde ISOFix. Vrijwel alle zevenzitters beschikken over minimaal 2 stoelen met ISOFix. De meeste zevenzitters hebben ISOFix op de gehele tweede zitrij, dus drie stoelen. In sommige zevenzitters zit zelfs op vijf stoelen ISOFix. Vaak bepaalt de luxe van de uitvoering hoeveel stoelen van ISOFix zijn voorzien. Zo kunnen er bijvoorbeeld in Touran afhankelijk van de uitvoering 2, 3 of 5 stoelen voorzien zijn van ISOFix.

Toekomstbestendigheid

Voor de aanschaf van een zevenzitter is het verstandig om te bedenken hoe toekomstbestendig de zevenzitter moet zijn. U moet een inschatting maken hoe lang u zeven zitplaatsen ongeveer nodig denkt te gaan hebben en hoe dit in verhouding staat met het aantal kilometers dat u in een jaar rijdt. Met deze informatie kunt u bepalen of u gaat voor een nieuwe zevenzitter of een occasion en het helpt ook mee te bepalen wat voor soort zevenzitter dit moet zijn.

Beschikbaarheid

Voor de aanschaf van een bepaald merk is het altijd verstandig om goed te kijken naar de beschikbaarheid. Sommige zevenzitters worden nieuw nog geleverd, terwijl anderen alleen nog als occasion beschikbaar zijn. Op deze site wordt een indicatie gegeven van het aanbod van een bepaalde zevenzitter op de tweedehands markt. Dit kan variëren van ‘zeer beperkt’ (waarbij er slechts enkele occasions op de markt zijn en de keuze erg beperkt is) tot ‘zeer ruim’ (waarbij een model in alle soorten en uitvoeringen nog te vinden is als occasion). Als een auto niet meer in Nederland leverbaar is, is er altijd nog de mogelijkheid deze te laten importeren uit Duitsland.

Trekhaak, vermogen en koppel

Als een zevenzitter wordt gebruikt voor het trekken van een caravan, kar of vouwwagen, is het belangrijk om te kijken naar de aanwezigheid van de trekhaak, vermogen en de koppel van de zevenzitter. De trekhaak spreekt voor zich en het vermogen is natuurlijk ook relevant, maar voor het trekken van een caravan is bijvoorbeeld ook minimaal 250 Nm (Newtonmeter) nodig. Dit is eigenlijk nog belangrijker dan het vermogen en moet dus ook in ogenschouw worden genomen bij de aanschaf.

<a href="https://www.carpardoo.nl/cgi-php/ersatzteile.cgi?tt=29059_1424762_392417_&amp;r=" target="_blank" rel="sponsored nofollow"><img src="https://ti.tradetracker.net/?c=29059&amp;m=1424762&amp;a=392417&amp;r=&amp;t=html" width="468" height="60" border="0" alt="auto onderdelen en auto-accessoires" /></a>


Lees ook over: