Wat is een zevenzitter? En waar met je op letten?

Niet bekend met veel van de begrippen die worden gebruikt in de autowereld of op deze website? Hier leggen we de belangrijkste voor je uit!

Bekijk onze begrippenlijst

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een zevenzitter?

Als je een groot gezin hebt, weet je hoe belangrijk het is om een ruime en comfortabele auto te hebben. Gelukkig is er nu een oplossing voor jouw behoeften: de gloednieuwe gezinsauto die speciaal is ontworpen voor grote gezinnen! Deze ruime auto biedt plaats aan het hele gezin, inclusief de kinderen, grootouders en zelfs de huisdieren. Met zijn royale interieur en comfortabele stoelen is er voldoende ruimte voor iedereen om te genieten van lange ritten zonder zich bekneld te voelen.

  • Kinderstoeltjes

    Vrijwel alle zevenzitters beschikken over minimaal 2 stoelen met ISOFix. De meeste zevenzitters hebben ISOFix op de gehele tweede zitrij, dus drie stoelen.

  • Bagageruimte

    Deze flexibele auto’s bieden veel stoelen en een zee aan bagageruimte, alleen vaak niet tegelijkertijd. Er zijn verschillende soorten 7zitters.

  • Toekomstbestendigheid

    Bepaal hoeveel zitplaatsen u ongeveer nodig zult hebben en hoe dit zich verhoudt tot uw jaarlijkse kilometers.

Genieten van lange ritten zonder zich bekneld te voelen.

Exterieur 7-persoonsauto’s

Zevenzitters hebben doorgaans een verlengde wielbasis en daarmee een grotere lengte dan andere auto’s. Voor 7 zitplaatsen is minimaal 4,35 meter nodig (zoals de Fiat 500L), maar doorgaans heeft een zevenzitter een lengte van tussen de 4,60 en 4,80 meter. In de meeste gevallen is een zevenzitter te herkennen aan een verhoogde achterkant, aangezien de aflopende achterkant van een sedan of hatchback 7 zitplaatsen praktisch onmogelijk maakt. Personenbusjes ten slotte, maar ook sommige MPV’s zijn voorzien van schuifdeuren die de instap en toegang naar de derde zitrij vergemakkelijken.

Belangrijk om te weten!

Bij het gebruik van een zevenzitter voor het trekken van een caravan, kar of vouwwagen zijn de trekhaak en het koppel van de zevenzitter cruciaal. De trekhaak is essentieel, maar voor het trekken van een caravan is ongeveer 250NM koppel net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan het vermogen. Denk hieraan bij de aanschaf.

Voor de aanschaf van een bepaald merk is het altijd verstandig om goed te kijken naar de beschikbaarheid.

Sommige zevenzitters worden nieuw nog geleverd, terwijl anderen alleen nog als occasion beschikbaar zijn. Op deze site wordt een indicatie gegeven van het aanbod van een bepaalde zevenzitter op de tweedehands markt. Dit kan variëren van ‘zeer beperkt’ (waarbij er slechts enkele occasions op de markt zijn en de keuze erg beperkt is) tot ‘zeer ruim’ (waarbij een model in alle soorten en uitvoeringen nog te vinden is als occasion). Als een auto niet meer in Nederland leverbaar is, is er altijd nog de mogelijkheid deze te laten importeren uit Duitsland.