Tuning top 3 in Nederland


23 aug 2013

Tuning top 3 in Nederland

Optische aanpassingen
Koploper is het aanpassen van het uiterlijk van de auto. Met name zgn. ‘snelle ingrepen’, denk aan stickers en het tinten van de ramen worden vaak gedaan. Zaken die de handige doe het zelver prima zelf kan doen. Eigenhandig je ramen blinderen vergt overigens wel wat handigheid, het op de juiste plek plaatsen van het folie, en vervolgens de folie fixeren op deze plek kan een priegelwerk zijn. Tip: ga met z’n tweeën aan de slag, het handje extra voorkomt wellicht een hoop irritaties.

Meer pk’s
Auto’s voorzien van een turbo zijn steeds vaker gemeengoed, dit is direct het gevolg van downsizing. Via Downsizing wordt er uit een kleiner motorblok, qua motorinhoud, na montage van een turbo hetzelfde vermogen, of nog meer, gerealiseerd. Hierdoor wordt -afhankelijk is van de stand van de rechtervoet- een forse benzinebesparing gerealiseerd. Door aanpassingen aan het motormanagement te maken kunnen de fabrieksinstellingen gewijzigd worden, en kan er eerder en meer vermogen gerealiseerd worden. Auto’s voorzien van een turbo kunnen relatief gemakkelijk vermogenswinsten behalen van 25%. Kostentechnisch is dit vaak zeer interessant, een bijv. een ander uitlaatsysteem kan het 3 dubbele kosten en de vermogenswinsten zijn kleiner. De echte tuner bewandeld beide paden; software aanpassingen i.c.m. een aangepast uitlaatsysteem. op deze manier komen de beide upgrades optimaal uit de verf.

Banden & velgen
De tijden van wieldoppen en merkloos schoeisel behoren tot het verleden. Lichtmetalen velgen zijn onmisbaar op de auto van de tuner, logisch natuurlijk, het aanzicht van een auto veranderd drastisch na montage van een set velgen. Velgen in de kleur antraciet zijn momenteel in trek. Werd er vroeger nog wel eens bezuinigd op een set banden, tegenwoordig kijkt men niet meer zo nauw naar de prijs. Kwaliteit is noodzakelijk, wellicht omdat steeds meer autoliefhebbers hun auto ook de sporen geven op een van de tracksdays op bijv. Circuitpark Zandvoort of het circuit van Assen. Goedkoop kan dan pijnlijk duurkoop worden!

Heb jij afwijkende tuning wensen of tuning ervaring op een zevenzitter, deel deze als reactie op dit artikel. Benieuwd of de zevenzitter tuning afwijkt van bovenstaande top 3. Benieuwd wat nog meer onderzocht is, kijk dan op de site van Tuning Gids voor meer details: http://www.tuning-gids.nl/populairste_autotuning_aspecten_van_nederland.htm