Toyota Prius Wagon goed voor milieu en portemonnee


16 sep 2011

Toyota Prius Wagon goed voor milieu en portemonnee

Op de site autoblog.nl is er een rekensommetje gemaakt: Met een uitstoot van 99 gram CO2 per km en een verbruik van 4,3 liter per 100km en zeven inzittenden kom je per persoon uit op 14 gram CO2 per kilometer per persoon en slechts een derde borrelglas (6cc) benzine. Conclusie is dat het bijna goedkoper is om met de Toyota Prius Wagon op stap te gaan dan met de fiets.

De Wagon is, in vergelijking met de gewone Prius, 8 centimeter groter, 3 centimeter breder en 15,5 centimeter langer en de daklijn ligt 8,5 centimeter hoger. Daardoor is er ruimte voor maximaal 7 inzittenden. Met de derde zitrij opgeklapt bedraagt de bagageruimte 200 liter, zodra deze is neergeklapt ontstaat er 505 liter (tot aan het afdekscherm). De compacte batterij van de lithium-ion batterijtechnologie is in de middenconsole tussen de voorstoelen ondergebracht. Het geïntegreerde panoramisch zonnedak draagt door zijn vorm bij aan die lage luchtweerstand van 0,28 Cw. Dat panoramisch dak is bovendien van een speciaal soort hars gemaakt. Daardoor is het niet alleen 40% lichter dan een glazen dak, maar houdt het ook warmte buiten de auto. Om die warmteontwikkeling in het interieur verder te minimaliseren, sluit de hemelbekleding in de auto automatisch als de auto wordt geparkeerd.

De Prius Wagon krijgt verder standaard het uit de Prius bekende Head-Up Display (HUD) en het Smart Entry systeem. De HUD zorgt ervoor dat zaken als snelheid en navigatie worden geprojecteerd op de voorruit. Het Smart Entry systeem maakt het instappen en wegrijden extra eenvoudig. Ook het Toyota Touch multimedia systeem is standaard, en zal doorgaans aangevuld zijn met een navigatiesysteem tot Toyota Touch & Go.

Conclusie is dus dat dit een hele interessante 7zitter kan gaan worden. Ben benieuwd naar de eerste proefritten…