Tijd voor de winterbanden of all season ook voldoende?


16 okt 2013

Tijd voor de winterbanden of all season ook voldoende?

Verplichting?
Laten we beginnen met de verplichting. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar het is wel aan te raden om in de winter met winterbanden rond te rijden. In Duitsland zijn winterbanden wel verplicht bij winterse omstandigheden. Daarnaast is de eis in Oostenrijk nog scherper omdat daar de winterband minimaal een profieldiepte van 4mm moeten hebben. Ga goed voorbereid op reis dus maar overweeg ook wat winterbanden je kunnen brengen in Nederland.

Waarom winterbanden…
Winterbanden hebben veel meer grip in winterse omstandigheden. Niet alleen op sneeuw en ijs, maar u heeft er al wat aan bij lagere temperaturen en op droge wegen. Een vuistregel is dat wanneer de temperatuur zakt beneden de 7 graden, winterbanden beter presteren dan zomerbanden. Dus is het voor de eigen en andermans veiligheid een goede zaak om deze zachtere bandensoort te monteren in winterse omstandigheden.

All season banden
Omdat het voor grote gezinnen veelal een enorme investering is om met het hele gezin op wintersport te gaan ook goed om als alternatief voor de winterband de vierseizoenenband te benoemen die het hele jaar onder de auto kan. Vierseizoenen banden worden ook all season banden genoemd en bieden goede controle bij alle weersomstandigheden. Deze banden zijn op een speciale manier opgebouwd en ook de samenstelling van het materiaal is speciaal om alle seizoenen te doorstaan. Daardoor kunnen de vier seizoenen banden zich aanpassen aan de omstandigheden en aan de temperatuur van het wegoppervlak waarop je rijdt. Je hebt daardoor als autorijder betere controle op de auto. Vooral bij wisselvallig weer, zoals we in ons Nederlands klimaat kennen, zijn vier seizoenen banden de ideale banden om te gebruiken. Kijk voor het aanbod all season banden eens op de website van Tirendo (Tirendo heeft sowieso een handig en goed concept om banden online te kopen tegen gunstige voorwaarden). Dankzij de rubbersamenstelling van de vier seizoenen banden hebben deze banden voldoende grip zowel bij hoge als bij lage temperaturen. Echter voor wintersport zijn deze niet toereikend en moet je toch echt naar de winterbanden kijken.