Plug-in hybride XC90


3 dec 2013

Plug-in hybride XC90

Volgend jaar presenteert Volvo de nieuwe XC90 en de plug-in variant zal bij de onthulling worden geleverd of niet veel later volgen. De hybride komt in ieder geval ook naar Nederland. We gaan er voor nu maar vanuit dat deze ook als 7zitter beschikbaar komen en niet zoals bij de Mitsubishi Outlander de 7zits variant bij de plug-in hybride overgang erbij in gaat schieten. We zullen nog even navraag doen voor de zekerheid…

Belangrijk bij dit soort auto’s is uiteraard het verbruik! Net als bij alle ander plug-ins is dat erg afhankelijk van het oplaadgedrag van de berijder. Volvo geeft aan dat we een fabrieksopgave van rond de 2 liter op 100 kilometer, zo’n 50 gram CO2 per kilometer kunnen verwachten. De aandrijflijn gaat Twin Engine heten. Het wordt geen klein aggregaat en het viercilinder turboblok zal naar verwachting minimaal 300 pk moeten leveren. Bijgestaan door de elektromotor zou de auto bovendien goed zijn voor meer dan 600 Nm koppel.

De Volvo XC90 wordt de eerste auto die op Volvo’s nieuwe platform komt te staan. Het platform heet SPA (Scalable Product Architecture) en moet ook de basis worden van andere toekomstige Volvo’s.

De XC90 wordt in de tweede helft van 2014 gelanceerd en de Twin Engine-versie zou gelijk bij de introductie beschikbaar zijn.