Nieuwe zevenzitter van Mercedes: Mercedes Citan


17 okt 2013

Nieuwe zevenzitter van Mercedes: Mercedes Citan

De zevenzits-Mercedes Citan heet Crewbus en is gebaseerd op de Citan met lange wielbasis en heeft een totale wagenlengte van 4,7 meter. De derde zitrij bestaat uit twee losse, verstelbare stoelen die naar op te klappen zijn. Heb je nog meer ruimte nodig achterin, kun je de stoelen ook compleet verwijderen.

Mercedes grijpt de introductie van de Crewbus aan om twee nieuwe motorvarianten te presenteren. De eerste is een 1,5-liter turbodiesel van Renault, goed voor 110 pk en 240 Nm. Deze heet bij Mercedes 111 CDI en verbruikt gemiddeld 4,4 l/100 km. De topsnelheid bedraagt 170 km/h, 0-100 gaat in 12,3 seconden.

De tweede nieuwe motor is een 1,2-liter benzinemotor van 112 pk, eveneens van de Renault stal. Deze gaat door het leven als Citan 112 en haalt een top van 173 km/h, is in 11,7 seconden op de 100 km/h. Volgens de fabriek verbruikt deze 6,1 l/100 km. Beide motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak.

Op Autoweek is een qoute te lezen van een woordvoerder van de Nederlandse importeur die zegt: “De zevenzits-Citan is erg interessant voor ons, mede omdat het dankzij de langere wielbasis mogelijk is om verschillende opbouwen te realiseren. Zo kunnen we de auto bijvoorbeeld geschikt maken voor rolstoelvervoer”.

Wanneer de zevenzitter leverbaar wordt en wat deze moet gaan kosten, is nog niet helemaal duidelijk. We gaan voorlopig uit van voorjaar 2014. Hetzelfde geldt voor de nieuwe motoren.