Nieuw of tweedehands?


23 jul 2014

Nieuw of tweedehands?

Voordelen nieuwe auto
– Je kunt de auto geheel zelf samenstellen; Lak, bekleding, gadgets. Een nieuwe auto is geheel naar eigen smaak in te richten en uit te rusten. Bij een tweedehands auto zul je vaker concessies moeten doen.
– De auto is voorzien van moderne technologie; Een nieuwe auto betekent ook de nieuwste technologie. Nieuwe auto’s zijn daarom veiliger, zuiniger en milieuvriendelijker dan tweedehands auto’s.

Nadelen nieuwe auto
– Afschrijving ; Wanneer je een nieuwe auto koopt heb je vaak te maken met een forse afschrijving. Bepaalde merken zijn echter wel waardevaster dan andere merken. Auto’s van Ford of Volkswagen zijn over het algemeen waardevaster dan auto’s van Peugeot of Chrysler. Het zijn ook vaak de kleinere auto’s die waardevaster zijn dan grotere modellen, omdat deze vaak al niet duur zijn in de aanschaf. De restwaarde is dan dus hoger. Waardevaste auto’s zijn vaak nieuw niet heel veel duurder dan tweedehands. Het kopen van een nieuwe auto is in zo’n geval het overwegen waard.

Voordelen tweedehands auto
– Goedkoop; De meest voor de hand liggende reden om een tweedehands auto te kopen is de lagere aanschafprijs.
– Groot aanbod; Op internet is er de wereld aan keuze wat betreft tweedehands auto’s. Dit geldt overigens niet alleen voor tweedehands auto’s, tegenwoordig worden ook veel nieuwe auto’s aangeboden op internet, zoals hier.

Nadelen tweedehands auto
– Geen garantie
– Mogelijke beschadigingen; Bij het aanschaffen van een tweedehands auto is het de verantwoordelijkheid van de verkoper om de koper te informeren over de status van de auto. Aan de andere kant ben je ook zelf verantwoordelijk voor het controleren van de auto. Het is daarom slim om een checklist te downloaden om te zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands auto. Neem als het even kan ook iemand mee die verstand heeft van auto’s als je dat zelf niet hebt.
– Waarschijnlijk meer onderhoudskosten; Hoe ouder de auto, hoe groter de kans op gebreken. De kosten die hieraan verbonden zijn wegen vaak echter niet op tegen de afschrijvingskosten bij de aankoop van een nieuwe auto.
– Minder geavanceerd dan een nieuwe auto; Met de snelle ontwikkeling van de technologie zal een ouder model minder veilig, zuinig en milieuvriendelijk zijn dan een nieuw model.

Of je nu een voor een nieuwe auto gaat of een tweedehandsmodel, als eenmaal duidelijk is welke richting de keuze op gaat is het slim om eens op internet rond te kijken naar ervaringen van anderen met de auto. Je kunt recensies lezen, fora bezoeken en tegenwoordig zijn er zelfs vaak filmpjes te vinden. Als de keuze eenmaal op een bepaalde auto is gevallen is het belangrijk om altijd eerst een testrit te maken voordat je overgaat tot de aankoop.

Als de auto eenmaal is gekocht dan ben je nog niet klaar. Er moeten nog een aantal zaken geregeld worden. De consumentenbond heeft een handige checklist op de website staan waarin wordt vermeld welke zaken geregeld moeten worden bij het aanschaffen van een auto.