Mercedes-Benz komt met elektrische Vito voor 7 personen


15 mrt 2012

Mercedes-Benz komt met elektrische Vito voor 7 personen

De kracht voor deze bus komt van een elektromotor, vermogenselektronica, omvormer en oplaadapparaat voor het stroomnet ondergebracht. De elektromotor heeft een vermogen van 60 kW, het hoogste koppel bedraagt 280 Nm. De krachtoverbrenging geschiedt door de voorwielen. De krachtige lithium-ion tractiebatterijen bevinden zich onder de bodem van de passagierszitplaatsen. De nominale spanning bedraagt 360 V, de capaciteit 36 kWh. De snelheid is begrensd op 89 km/u wat de actieradius van ca. 130 km (NEFZ-norm) ten goede komt. Daardoor kan de Vito E-CELL Combi zich soepel in het stadsverkeer bewegen. Verder accelereert hij in 6,5/11 seconden vlot van 0 naar 50/80 km/u.

Batterijen
De batterijen van de Vito e-CELL worden opgeladen aan een 380/400 V-net en dit duurt maximaal vijf uur. Bovendien worden de batterijen gedurende het rijden gevoed door recuperatie, de omzetting van remenergie in stroom. De accu is niet geschikt voor snelladen.

In tegenstelling tot andere elektrovoertuigen beschikt de Vito E-CELL over een volwaardige veiligheidsuitrusting inclusief ESP en bestuurdersairbag. De veiligheidsgordels zijn in de stoelen geïntegreerd. Daarnaast worden de batterijen door een crash-element beschermd. Bij het activeren van de airbag wordt de hoogspanningstechniek automatisch uitgeschakeld.

Volgens Mercedes-Benz is het de de ideale auto voor comfortabel, emissievrij personenvervoer. Hierbij kan gedacht worden aan restaurants en hotelketens maar de Vito E-CELL Combi kan ook gebruikt worden in beschermde natuurgebieden waar vervuilende motoren soms verboden zijn.