Kind aan boord! Veilig op weg met het hele gezin


17 dec 2014

Kind aan boord! Veilig op weg met het hele gezin

Hoe kies je een autostoel?

Omdat er zoveel aanbod is op het gebied van autostoelen, is het kiezen van een geschikt stoeltje geen gemakkelijke taak. Let er bij het kopen van een stoeltje in ieder geval altijd op dat het aan de door de wet vastgestelde veiligheidsnormen voldoet. Daarbij komt dat niet ieder autostoel van even goede kwaliteit is. Door de ANWB wordt regelmatig een autostoeltjes-test uitgevoerd en uit deze tests blijkt wel dat niet ieder autostoeltje de verwachtingen waarmaakt. De ANWB adviseert in ieder geval om je kind altijd even te laten passen, voor je een bepaald stoeltje kiest. Kijk altijd naar de gewichtsklasse waarvoor het stoeltje bedoeld is en wijk hier niet vanaf. Alleen als je je aan de richtlijnen van de fabrikant houdt, is het stoeltje echt veilig. Op de website van webwinkel Babywalz worden de stoeltjes bijvoorbeeld ingedeeld in: tot 13 kg, 9-18 kg, 9-36 kg en 15-36 kg.

Behalve op basis van kwaliteit en gewichtsklasse, kunnen autozitjes ook ingedeeld worden op basis van de richting waarin ze geplaatst worden. Er zijn stoeltjes waarin het kindje naar voren gericht zit, maar ook stoeltjes die juist omgekeerd in de auto bevestigd worden: de zogenaamde ´reboard` autostoeltjes. Het wordt tegenwoordig aangeraden om baby´s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Verder hangt de keuze van een autostoel natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Zo zijn zitjes in allerlei kleuren en designs verkrijgbaar. Een mooi design is natuurlijk niet de belangrijkste eis die je stelt aan een kinderzitje, maar een leuke bijkomstigheid is het wel.

Het bevestigen van een autostoel

Autostoeltjes kunnen op twee manieren worden bevestigd. Voorheen was het gebruikelijk het autostoeltje te bevestigen aan de gordels en deze methode wordt nog steeds regelmatig gehanteerd. Tegenwoordig wordt er echter ook steeds vaker gebruik gemaakt van het Isofix-systeem. Isofix is een internationaal gestandaardiseerd bevestigingssysteem, dat erop gericht is autostoeltjes op een nog eenvoudigere en veiligere manier in de auto vast te zetten. Een Isofix-stoeltje sluit aan op de bevestigingsbeugels in de auto, die weer in verbinding staan met de carrosserie van de auto. Sinds november dit jaar moeten alle nieuwe auto´s die op de markt worden gebracht over Isofix beschikken, maar veel modellen die de afgelopen jaren zijn uitgebracht zijn ook al uitgerust met Isofix. Zo schreven wij in 2010 over de Peugeot 5008, die met drie Isofix-bevestigingen een ideale gezinsauto is.

Meer tips voor het kiezen van een autostoel lees je op de website veiligheid.nl. Hier vind je bovendien een handig instructiefilmpje met meer advies over het veilig vervoeren van kinderen in de auto, waarin bijvoorbeeld ook wordt uitgelegd hoe kinderstoeltjes op de juiste manier worden bevestigd.