In 2022 op de planning: de Chinese 7-persoons Hongqi E-HS9


30 jan 2021

In 2022 op de planning: de Chinese 7-persoons Hongqi E-HS9

Wie een volledig elektrische zevenzitter zocht, had vooralsnog weinig keuze. Hoewel er weliswaar relatief veel hybride zevenzitters beschikbaar zijn, zijn het aantal volledig elektrische zevenzitters op één hand te tellen. Voorbeelden hiervan zijn de Tesla Model S, Model X en Model Y. Alternatieven hierop zijn de Nissan e-NV200 Evalia en de Mercedes V-Klasse EQV. Vanuit China gaat hier nog een alternatief aan toegevoegd worden: de Hongqi E-HS9. Waarschijnlijk wordt dit een vrij prijzig alternatief, want de Hongqi is een beetje de Chinese variant van Rolls Roys of Aston Martin.

Hongqi?

Hongqi klinkt voor ons onbekend, maar het Chinese automerk is in Azië zeer bekend. Het merk werd reeds in de jaren 50 opgericht en het is daarmee het oudste nog bestaande merk in China. Hongqi betekent ‘rode vlag’, hetgeen uiteraard refereert naar het heersende politieke systeem: het communisme. De luxe auto’s worden in China doorgaans gebruikt om prominenten en hoogwaardigheidsbekleders in te vervoeren. Ook het Chinese leger maakt gebruik van deze auto. De producent van de auto, de FAW Car Compagny, heeft al meer elektrische auto’s op de markt: de E-HS3.

7 zitplaatsen

De Hongqi E-HS9 zevenzitter wordt beschikbaar met 4 tot en met 7 zitplaatsen en zal waarschijnlijk in 2022 leverbaar worden in Nederland. Hoe de zeven zitplaatsen precies worden gerealiseerd en eruit komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. De afmetingen van de auto – 5,2 meter lang en ruim 2 meter breed – beloven in ieder geval dat er genoeg ruimte zal zijn voor comfortabele tweede en derde zitrijen.


Volledig elektrisch

De Hongqi E-HS9 wordt geleverd met twee elektromotoren die goed zijn voor 218 pk. Er is ook nog een sportievere versie, waarbij nog meer vermogen beschikbaar komt. De actieradius van de E-HS9 wordt door de fabrikant gesteld is ongeveer 510 kilometer, waarvan het maar de vraag is of dat echt gehaald wordt. Verder is er nog weinig over de auto bekend en het wordt immers ook nog even geduld hebben voor de auto echt bij de dealer te bezichtigen is. Ook naar de prijs blijft het gissen, maar de verwachting is dat deze wel boven de €100.000 uit zal komen.