Gaat de nieuwe Audi Q9 het zevenzitter segment verrijken?


26 mrt 2021

Gaat de nieuwe Audi Q9 het zevenzitter segment verrijken?

Audi Q7

Rond de introductie van de Audi Q7 was er behoorlijk veel kritiek op grote, onzuinige auto’s en ook nieuwkomer Audi Q7 moest het destijds ontgelden. Toch heeft de Duitse auto een plekje op de markt weten te veroveren. In 2009 heeft de Audi Q7 een facelift gekregen, waarbij voornamelijk het design werd aangepast. Standaard heeft hij behoorlijk luxes die bij andere merken opties zijn. Een voorbeeld hiervan is het navigatiesysteem. De motoren van de Q7 zijn meestal gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. De Audi Q7 met 7 zitplaatsen is een grote auto, misschien zelfs al een tikkeltje te ruim voor gebruik in de stad. Op de derde zitrij kunnen kinderen plaatsnemen tot een lengte van maximaal 1,60 meter. De derde zitrij is eenvoudig neer te klappen.

Audi Q9

Van de nieuwe Audi SUV is nog veel onbekend, maar door de grootte wordt aangenomen dat deze voor de naam Q9 zal doorgaan en volgend jaar in productie gaat. Op basis van de gecamoufleerde proefritjes kan in ieder geval geconcludeerd worden dat de SUV groter gaat zijn dan de Q7 en de Q8. De Audi Q9 zevenzitter zal uitgerust worden met een 3.0 liter V6 motor, hetgeen ongeveer 335 pk op zal gaan leveren. Ook een V8 motor behoort tot de mogelijkheden. Een RS versie ligt in de lijn der verwachting. Met dit model zal Audi willen gaan concurreren met luxe grote zevenzitter SUV’s als de BMW X7, de Mercedes-Benz GLS en de Bentley Bentayga. Het is de vraag of de Q9 door Audi zal worden beschouwd als opvolging van de Q7 of meer als een segment op zichzelf.

Vanwege de afmetingen lijdt het geen twijfel dat er een derde zitrij zal komen die voldoende ruimte zal bieden voor twee volwassen. Het model gaat immers langer zijn dan de Q7 en diens derde zitrij was toch vooral voor kinderen. Qua afmetingen zal de Q9 in de buurt komen van zevenzitters als de X7 en de GLS.

Audi Q9 zevenzitter
De gecamoufleerde Audi Q9

Naar Nederland?

Het is nog maar de vraag of de Audi Q9 zevenzitter ook in Nederland leverbaar zou worden. De auto zal ongetwijfeld voor de Noord-Amerikaanse en de Europese markt geproduceerd worden, maar het is de vraag of Audi het aandurft om deze grote SUV ook in Nederland leverbaar te maken. In Nederland is men zeker niet afkerig van SUV’s, maar modellen van dit soort grote afmetingen vallen hier niet altijd even goed in het pulletje. Het kan daarom zijn dat Audi terughoudend kan zijn met het aanbieden van deze SUV in Nederland en bijvoorbeeld eerst kijkt hoe het model presteert in buurlanden als Duitsland, Frankrijk en Engeland.


Lees ook over: