Deze vijf bekende merken maken geen zevenzitters (meer)


16 jul 2022

Deze vijf bekende merken maken geen zevenzitters (meer)

1. Mazda

Met de Mazda 5, de Premacy en de MPV heeft Mazda de nodige ervaring met het aanbieden van zevenzitters in Nederland, al was de een wat succesvoller dan de ander. De Mazda 5 was een succesvolle MPV die in Nederland van 2005 tot en met 2015 werd aangeboden in Nederland. In deze periode werden er bijna 10.000 nieuwe exemplaren verkocht bij de dealer. Ook de ruime SUV CX-9 is in 2009 een korte periode leverbaar geweest in Nederland, maar dit werd al na een jaar stopgezet wegens teleurstellende verkoopresultaten. Na de productiestop van de Mazda 5 in 2015 werd het stil bij de Japanse autofabrikant op het gebied van zevenzitters. Tenminste, op de Nederlandse markt. In Amerika wordt de CX-9 nog steeds als zevenzitter geleverd en is het model al een aantal keren grondig vernieuwd. Met de CX-5 en CX-60 levert Mazda nog wel steeds grote SUV’s voor de Nederlandse markt, maar in geen van deze slagschepen is ruimte gereserveerd voor een derde zitrij.

2. Mitsubishi

Net als Mazda is Mitsubishi een gerenommeerd aanbieder van zevenzitters. Te denken valt aan overbekende modellen als de Mitsubishi Space Wagon, Grandis en uiteraard de Outlander die in Nederland veelvuldig op de weg te zien waren. Met meer dan 47.000 nieuw verkochte Outlanders was dit een behoorlijk succesvol model in Nederland. Met de overstap naar een gedeeltelijk elektrische motor (PHEV), verdween ook de optie op 7 zitplaatsen bij de Outlander. Met de Outlander verdween ook de laatste Mitsubishi zevenzitter van de Nederlandse markt. Deze ontwikkeling past bij de strategie van Mitsubishi, want het aantal modellen dat zij aan willen bieden op de Nederlandse markt wordt steeds minder. In 2022 zijn dit alleen nog de Mitsubishi Space Star en de Eclipse Cross.

3. Alfa Romeo

Dat Alfa Romeo geen zevenzitters maakt, mag nauwelijks een verrassing worden genoemd. De Italiaanse autofabrikant heeft in het verleden nooit de moeite genomen grote SUV’s te produceren en verrijkte de automarkt des te meer met stijlvolle en sportieve stations en hatchbacks. Met recent uitgebrachte SUV’s als de Alfa Romeo Selvio en de Tonale hebben de Italianen hier inmiddels wel mee afgerekend, al lijkt het produceren van een zevenzitter voorlopig nog teveel gevraagd.

4. Suzuki

Met de Vitara en de S-Cross heeft de Suzuki voor de Nederlandse markt potentiële zevenzitters in handen, maar ze zien er blijkbaar geen brood in deze te voorzien van een derde zitrij. De Japanse producent heeft met de Grand Vitara XL tussen 2001 en 2006 wel een zevenzitter geproduceerd voor de Nederlandse markt, maar hier is verder geen vervolg aan gegeven. In (Noord) Amerika werd het model gezamenlijk met General Motors uitgegeven, waardoor het model daar ook wel bekend staat als de Suzuki Sidekick, Chevrolet Tracker, GMC Tracker en in Canada de Pontiac Sunrunner. De nieuwste Vitara uit 2020 staat bekend als de Suzuki XL7, maar deze verschijnt niet op de Nederlandse markt.

5. Subaru

De tijd dat Subaru een prominente speler was op de automarkt in Nederland is inmiddels wel voorbij. De Japanse autofabrikant was vooral in de jaren 80 en 90 een grote speler op de Nederlandse automarkt. Het produceren van een succesvolle zevenzitter is hen echter niet gelukt. Met de Subaru Tribeca werd in 2006 een poging ondernomen, maar met in totaal iets meer dan 100 nieuwe exemplaren verkocht hoeft men zich niet af te vragen waarom de productie niet is voortgezet. Dat de Subaru dit niet opnieuw een keer probeert met bijzonder ruime terreinwagens als de Outback en de Forester is opmerkelijk te noemen.


Lees verder over: