De zeszitter (opstelling 3+3) een uitstervend ras?


28 apr 2010

De zeszitter (opstelling 3+3) een uitstervend ras?

Gaan we terug in de tijd, dan was deze opstelling met twee banken (3+3) achter elkaar populair halverwege de vorige eeuw. Vele Amerikaanse sedan modellen waren hiermee uitgerust. Door het ontbreken van een versnellingspook en de relatief grootte breedte kon deze ruimte worden gecreëerd. Geïnspireerd hierop kwam in 1998 de Fiat Multipla uit. De Multipla was in de jaren 60 van de vorige eeuw als ‘minibusje’ al op de weg te zien. Feitelijk was de auto als oer MPV zijn tijd toen al ver vooruit.

Waarom heeft deze configuratie zo weinig gevolg gekregen? Allereerst vraagt deze opstelling voor een relatief brede auto met vanaf de achterzijde bekeken een rechte verticale stijlvorm. Er moet immers ook in de hoogte voldoende breedte gecreëerd worden. Bij de Multipla is dit het duidelijkst te zien. De markante vormgeving is in niets verdoezeld, neen dit wordt door zijn koplampopstelling juist extra benadrukt. Deze configuratie laat een grote kofferruimte toe. Hét grote voordeel van deze opstelling, aangezien bij de meeste midi mpv’s de kofferruimte wordt opgeofferd aan de zitpositie voor de zesde en zevende persoon. Voor mensen met grote gezinnen (met dito bagage) een probleem, want niet alleen de baby en maxi cosi willen mee, maar ook de kinderwagen. Ander voordeel is dat deze auto’s met drie personen als bedrijfsauto’s zijn te rijden. Drie zitplaatsen kan net het verschil uitmaken.

Die andere 3+3 zitter die we kennen en vanaf 2004 leverbaar, de Honda FR-V is juist wel geslaagd de auto een aangenaam voorkomen te geven. Ik zou niet precies weten welke auto de ruimste is, maar de FR-V heeft tussen alle andere midi MPV’s zeker een keurig voorkomen welke gecombineerd wordt met de voordelen zoals deze hierboven zijn weergegeven. Was het dan alleen de prijs die hem de das omdeed? Het jaar 2005 was het meest populaire jaar voor deze slimme en nette auto. Er zijn toen 473 registraties gedaan. In schril contrast met de 1295 Multipla’s van 1999. Beide zijn inmiddels niet meer leverbaar in Nederland dus het lijkt erop dat de MPV zeszitter met de opstelling 3+3 dus helaas de Dino onder de autovormen is.

Artikel geschreven door: “Joost M” op Autoweek MyWeblog, met toestemming overgenomen
Bron: Autoweek MyWeblog, met enige aanpassingen overgenomen.