De Nissan X-Trail gaat verder waar de Qashqai stopt


12 mrt 2021

De Nissan X-Trail gaat verder waar de Qashqai stopt

De welbekende Nissan Qashqai is sinds 2007 leverbaar in Nederland en met bijna 75.000 nieuw verkochte modellen in die periode mag dit toch wel een succes genoemd worden. Vanaf 2008 tot 2014 was dit model ook beschikbaar als zevenzitter: de Nissan Qashqai+2. Nadien stopte de Japanse autofabrikant met deze uitvoering en omdat de productie van de Pathfinder ook stopte, was men voor een 7-persoons Nissan enkel nog aangewezen op busjes als de Evalia en de Primastar Combi.

De X-Trail

De Nissan X-Trail is sinds 2000 leverbaar (ook in Nederland) en sindsdien zijn er bijna 12.000 nieuwe exemplaren verkocht van dit model. De eerste generaties van dit model waren echter nog geen zevenzitter, want dat werd pas in 2017 geïntroduceerd. De tweede generatie van de X-Trail werd op hetzelfde platform gebouwd als de Nissan Rogue, een zeer vergelijkbaar model die op de Amerikaanse markt nog steeds wordt aangeboden. De derde generatie van de X-Trail kwam in 2013 uit en ontving in 2017 een facelift, waarbij voornamelijk de verlichting werd aangepast. Concurrenten van de X-Trail zijn vijfzitters als de Toyota RAV4, Kia Sportage en Subaru Forester en zevenzitters als de Honda CR-V en de Kia Sorento. Door de vernieuwde X-Trail is er voorlopig toch nog een Nissan SUV waarbij men de optie voor 7 zitplaatsen heeft.

Zevenzitter

De huidige Nissan X-Trail biedt 7 zitplaatsen als optie aan en is ‘gebouwd voor gezinsavonturen’, aldus de fabrikant zelf. Deze zeven zitplaatsen worden mogelijk gemaakt door een lengte van de 4,6 meter en een breedte van 1,8 meter. Met het EZ Flex Seating System heeft de X-Trail een eenvoudige hendel waarmee in één simpele beweging de tweede rij naar voren geschoven kan worden, zodat men gemakkelijk naar de achterste rij komt. Als er behoefte is aan meer laadruimte, kunnen de stoelen worden ingeklapt en de bagageruimte vergroot naar 565 liter.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de nieuwe X-Trail is nog niet definitief bekend, maar men denkt dat het model als twee druppels water zal lijken op de Amerikaanse Nissan Rogue (zie foto’s). De nieuwste X-Trail in 2021 zal te herkennen zijn aan een groot V-vormig rooster en het gebruik van veel delen van chroom. Ook is nog niet bekend of het motorensegment aangepast zal worden en er bijvoorbeeld een hybride alternatief leverbaar zal worden.


Lees verder over: