De nieuwe Youngtimers van 2024


18 nov 2023

De nieuwe Youngtimers van 2024

Youngtimers

Aan het einde van 2023 is het interessant om te kijken welke auto’s onder de Youngtimer regeling gaan vallen in 2024. Hier zullen wij ons richten op de zevenzitters die dit betreft. Met Youngtimers worden doorgaans auto’s bedoeld die ouder dan 15 jaar oud zijn en nog niet onder de oldtimer regeling (ouder dan 30 jaar) vallen. Elk jaar komen er dus nieuwe Youngtimers bij en vervallen er Youngtimers. In 2024 betreffen dit dus zevenzitters die in 2009 werden geproduceerd. Auto’s die in dit jaar relatief dure aankopen waren, zijn nu vrij voordelig om zakelijk in te rijden. Te denken valt aan (voor die tijd) luxe auto’s als Audi, BMW, Mercedes-Benz en Volvo.

De Youngtimer regeling

De Youngtimer regeling werd in 2016 van kracht en is vooral interessant voor mkb’ers en zzp’ers omdat het voordeel slechts geldt voor auto’s van de zaak. De regeling houdt feitelijk in dat het bijtellingsbedrag over de dagwaarde van de auto wordt berekend en niet over de nieuwwaarde. Omdat de dagwaarde van Youngtimers aanzienlijk vermindert, geldt dit ook voor het bedrag dat maandelijks voor bijtelling wordt betaald. In 2024 is de bijtelling voor Youngtimers nog steeds 35 procent, maar deze wordt berekend over de dagwaarde.De maandelijkse kosten voor de zakelijke auto gaan dus omlaag en dit wordt jaarlijks opnieuw berekend. Voor zakelijke rijders kan het dus een zeer aantrekkelijke optie zijn om een Youngtimer uit te zoeken. Nadelen van deze regeling kunnen wel zijn dat je een relatief oude auto rijdt, waarvan het onderhoud duur kan zijn, de technologie achterhaald of dat deze erg milieuonvriendelijk is. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet wel voldaan zijn aan een aantal voorwaarden.

  • De auto moet ten minste 15 jaar oud zijn;
  • De auto moet op de zaak gezet worden en niet op privé;
  • Er kan bij de Belastingdienst geen btw op een Youngtimer teruggevorderd worden;
  • Elk jaar moet 1,5% van de cataloguswaarde van de Youngtimer opgenomen worden bij ‘btw voor privégebruik’ in de btw-aangifte van dat jaar;
  • Een Youngtimer wordt elk jaar opnieuw getaxeerd.

Welke 7-zitters worden in 2024 Youngtimer?

In 2024 zijn er een aantal modellen die in aanmerking komen voor de Youngtimer-regeling. Het meest in het oog springt de Kia Sorento, waarbij voor het eerst uitvoeringen van dit model onder de Youngtimer regeling gaan vallen. Ditzelfde geldt voor de Peugeot 5008, die in 2009 in Nederland werd geïntroduceerd. Ook gaat de regel gelden voor de Toyota Verso. De Toyota Verso was een compacte MPV en in 2007 de opvolger van de Toyota Corolla Verso en de Avensis Verso (vijfzitter). De eerste generatie werd zelfs onder de naam Toyota Corolla Verso verkocht van 2002 tot 2004. Het model werd aangeboden in Nederland van 2007 tot 2018. In 2007 had de tweede generatie Verso juist een kleine facelift gekregen, waardoor het uiterlijk meer ging lijken op de Auris en de Yaris. Ten slotte geldt de regeling ook voor de Mazda CX-9, die in 2009 heel kort in productie is geweest voor de Nederlandse markt. Maar een tweedehands CX-9 met 7 zitplaatsen zoeken lijkt een onmogelijke opgave te zijn.

Een andere categorie zijn modellen waarvan een nieuwe generatie gaat vallen onder regeling. Het beste voorbeeld hiervan is de Audi Q7. Van de Q7 viel de eerste generatie al onder de regeling, maar dat gaat voor de in 2009 op de markt gekomen tweede generatie ook gelden. Andere voorbeelden hiervan zijn de Peugeot 5008, Nissan Qashqai+2 en de Renault Grand Scénic.

Welke 7 persoonsauto’s waren en blijven Youngtimers in 2024?

Er zijn ook vele zevenzitters die al eerder onder de Youngtimer-regeling vielen en ook in 2009 nog modellen maakten die hieronder in aanmerking kwamen. Vooral luxe uitvoeringen zoals van de BMW X5Cadillac Escalade en Mercedes R-Klasse kunnen interessant zijn voor de Youngtimer-regeling. Bij Volkswagen gaat het om uitvoeringen van de TouranSharan en de Multivan. Bepaalde uitvoeringen van de Opel ZafiraChrysler VoyagerCitroën C8Grand C4 PicassoPeugeot 807, Volvo XC90 en Mazda 5 kunnen zich hiervoor ook lenen.


Lees ook: