De nieuwe Ford Grand C-Max


23 dec 2009

De nieuwe Ford Grand C-Max

Ford introduceert de stijlvolle en veelzijdige C-MAX

Het volledige persbericht van Ford:
Amsterdam, 15 september 2009 – De Autosalon van Frankfurt beleeft dit jaar de wereldpremière van een nieuwe, uit twee verschillende modellen bestaande Ford C-MAX-serie. De opwindende, nieuwe C-MAX biedt ongekende klasse en aantrekkingskracht in de markt voor compacte MAV’s (Multi-Activity Vehicle) en een dynamische uitstraling op basis van het veelgeprezen kinetic Design, Fords eigen designtaal.

Kopers van een Ford MAV kunnen voor het eerst kiezen uit de C-MAX met vijf zitplaatsen en de nieuwe Grand C-MAX met zeven plaatsen, dubbele schuifdeuren en een innovatief stoelontwerp dat voor extra ruimte en flexibiliteit zorgt.

De nieuwe Ford C-MAX is uitgerust met technische innovaties voor extra comfort en veiligheid die niet eerder te zien waren in de klasse van compacte MAV’s. Ook aan duurzaamheid is gedacht met de nieuwe, krachtige en toch bijzonder zuinige Ford EcoBoost-motoren met zeer lage CO2-uitstoot.

De nieuwe C-MAX-modellen zijn de eerste Ford producten op basis van het nieuwe C-platform dat wereldwijd zal worden toegepast en zijn voor het eerst te zien in Frankfurt. De verkoop in Europa begint later in 2010.

Ford bevestigt dat de Grand C-MAX ook in Noord-Amerika zal worden geïntroduceerd, eind 2011. Daarmee is de C-MAX – naast de nieuwe Fiesta, de Transit Connect-bedrijfsauto en de nieuwe generatie Ford Focus – een van de zes in Europa ontwikkelde modellen die wereldwijd zullen worden verkocht als onderdeel van de One Ford-strategie.

“Gezien de enorme populariteit van het duo S-MAX/Galaxy willen we onze MAV-kopers nu dezelfde keuzemogelijkheid bieden met een breder C-MAX-assortiment”, zegt John Fleming, bestuursvoorzitter en CEO bij Ford Europa. “De ruime Grand C-MAX met zeven zitplaatsen is voor ons een doorbraak, die in combinatie met het sportieve vijfzitsmodel ongeëvenaarde keuzevrijheid biedt in de klasse van dynamische, veelzijdige familieauto’s.

De betekenis van de nieuwe C-MAX-modellen, en daarmee het nieuwe C-platform mag niet worden onderschat. Wanneer alle carrosserievarianten op basis van dit platform eenmaal in productie zijn, zullen er wereldwijd tot wel 2 miljoen auto’s per jaar van worden verkocht”, besluit Fleming.

C-MAX preview

Expressief, dynamisch design
De nieuwe Ford C-MAX bewijst dat compacte MAV’s stijlvol en aantrekkelijk, en tegelijk bijzonder ruim en functioneel kunnen zijn.

“Net als de iosis MAX-conceptcar van 2009 brengen de twee nieuwe C-MAX-modellen meer emotie en dynamiek in het MAV-segment,” zegt Martin Smith, executive design director bij Ford Europa. “Ik denk dat we twee unieke auto’s hebben ontworpen, die bij de consument in de smaak zullen vallen om hun uiterlijk en rijeigenschappen, en niet alleen omdat ze praktisch en veelzijdig zijn.” Voor het opvallende design van het interieur en de carrosserie is geput uit de laatste ontwikkelingen in het kinetic Design, Fords eigen vormtaal die eerder al te zien was in producten als de uiterst succesvolle Fiesta, Kuga en Mondeo.

De nieuwe modellen worden gekenmerkt door fraaie kinetic Design-elementen, zoals de dynamisch oplopende ruitlijn, grote gewelfde vlakken, geprononceerde wielkasten, atletische schouders die nog worden benadrukt door de opvallende bodemlijn, en de karakteristieke ‘kick-up’ van de zijruiten bij de C-stijl.

Aan de voorkant vinden we de voor Ford zo kenmerkende trapeziumvorige ondergrille – met speciale Piano Black-lak op de showmodellen die op de Autosalon in Frankfurt staan – en de oogstrelende nieuwe koplampen die voor het eerst te zien waren op de iosis MAX-conceptcar.

Twee verschillende karakters
De C-MAX en de Grand C-MAX zijn opzettelijk zo ontworpen dat ze elk hun eigen karakter hebben, een karakter dat de prioriteiten van de kopers van het model weerspiegelt.

De C-MAX met vijf zitplaatsen is een sportieve MAV waaraan een nieuwe invulling is gegeven met een fraaie, hatchbackachtige uitstraling. De vloeiende, naar achter aflopende daklijn doet zelfs denken aan een coupé, en toch is de C-MAX net zo ruim en praktisch als voorheen.

De ruitlijn volgt de gewaagde vorm van de Fiesta en de Kuga met een flinke ‘kick-up’ achter de C-stijl. Het ontwerp van de achterklep is ontleend aan dat van de grotere S-MAX, met zijn sportief ogende achterruit.

De Grand C-MAX is net zo dynamisch van karakter maar is functioneler vormgegeven, met meer nadruk op de extra ruimte en gebruiksmogelijkheden van deze versie. De 7-zitter heeft een langere wielbasis, een hogere daklijn en smallere stijlen, zodat de royale binnenruimte en het goede zicht rondom beter tot hun recht komen.

De dubbele schuifdeuren zijn mooi geïntegreerd doordat dat de rail slim is weggewerkt achter de bodemlijn van de schouder. De grote achterklep is ontworpen op een geringe laadhoogte, en uit de fraaie snijpunten van de achterlampen met de achterruit blijkt duidelijk de verwantschap met de Galaxy, de grootste people mover van Ford.

Een stijlvol, modern interieur
Het interieur van de nieuwe C-MAX is geënt op dezelfde kinetic Design-vormtaal als de carrosserie.

De hoofdpunten van het design van de nieuwe C-MAX komen voort uit het design van de laatste Fiesta; de gespierde, expressieve vormen en opvallende lijnen zijn geïnspireerd door de verbluffende vormen van de iosis MAX-conceptcar.

Belangrijke kenmerken zijn de strakke, wervelende vormen van het instrumentenpaneel, dat bovenaan doorloopt in de flanken van het interieur. De onderkant van het instrumentenpaneel loopt op een fraaie wijze vloeiend door in de middenconsole.

De cockpit biedt – in beide C-MAX-modellen – goed overzicht door de hoge zitpositie. Ook de schakelpook en middenconsole zijn relatief hoog.

De bedieningselementen in het midden van het dashboard zijn geënt op de veelgeprezen console van de nieuwe Fiesta.

Overal in de cabine bevinden zich slimme opbergruimten, zoals flinke opbergvakken in de portieren, een riant handschoenenvak en extra compartimenten en bekerhouders in de middenconsole.

Slim ingedeelde 7-zitter
De nieuwe Grand C-MAX biedt binnen zijn bescheiden contouren een royale hoeveelheid ruimte, aan tot wel zeven inzittenden, die toegankelijk is via handige schuifdeuren aan beide kanten van de auto – ideaal om jonge kinderen in hun stoel te zetten of makkelijk in of uit te stappen in een nauw parkeervak.
Om de 7-zitter zo veelzijdig mogelijk te maken, hebben de technici van Ford een ingenieus, nieuw vouwmechanisme ontwikkeld voor de stoelen op de tweede en derde rij. Hierdoor kan de middelste stoel in een handomdraai onder een zijstoel worden weggeklapt, zodat er in het midden een praktisch middenpad ontstaat.

Passagiers kunnen hierdoor naar de derde rij terwijl de buitenste stoelen op de tweede rij bezet zijn – en dat is bijzonder handig als daar bijvoorbeeld kinderstoeltjes op zijn bevestigd. De auto kan dus worden ingedeeld als een handige 2+2+2 of als een volwaardige 7-zitter wanneer dat nodig is.

De stoelen op de tweede en derde rij zijn zo ontworpen dat ze per stuk kunnen worden neergeklapt tot vlakke laadvloer, hoeveel stoelen er ook bezet blijven. Bovendien is er voor het inklappen van de stoelen slechts één hand nodig.

Het nieuwe 5-zitsmodel van de C-MAX behoudt de populaire stoelindeling van het huidige model. Dat betekent dat er drie afzonderlijk opvouwbare stoelen (40/20/40) zijn en, optioneel, het Comfort-systeem waarmee de buitenste stoelen diagonaal naar achteren en naar binnen kunnen worden geschoven zodat er een riante 2+2-indeling ontstaat.

Duurzame prestaties
De nieuwe Ford C-MAX biedt een aantal geavanceerde technieken op het gebied van comfort, veiligheid en duurzaamheid die nieuw zijn in het MAV-segment.

Naast verbeterde versies van de veelgeprezen Ford TDCi-dieselmotoren zal de nieuwe C-MAX ook verkrijgbaar zijn met een aantal benzinemotoren, waaronder – een primeur – de geheel nieuwe 1.6 liter viercilinder Ford EcoBoost, die in Bridgend (Wales, Verenigd Koninkrijk) zal worden geproduceerd.

Fords nieuwe internationale EcoBoost-viercilindermotoren zijn door technici van Ford Europa ontwikkeld en zullen vanaf 2010 leverbaar worden. EcoBoost is een combinatie van turbo- en inspuittechnologie waarmee het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met wel 20 procent kunnen worden verlaagd ten opzichte van conventionele benzinemotoren met een grotere inhoud en hetzelfde vermogen.
Omdat EcoBoost op bestaande kennis over benzinemotoren voortbouwt, is deze technologie ten opzichte van hybriden of diesels een voordelig alternatief om het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken zonder concessies te doen aan de rijeigenschappen.

De combinatie van directe brandstofinspuiting, geavanceerde turbodruk en variabele kleptiming zorgt voor een efficiëntere verbranding. Ford EcoBoost-technologie levert daardoor qua koppel bij lage toeren en qua reactie op het gaspedaal de prestaties van een motor met een grote cilinderinhoud, maar heeft de afmetingen, het gewicht en het brandstofverbruik van een veel kleinere motor.

De nieuwe C-MAX wordt optioneel ook geleverd met een uiterst efficiënte PowerShift-zestrapsautomaat met dubbele koppeling.

C-MAX-technologie
Onder de vele technische innovaties die Ford Europa voor het eerst toepast in de C-MAX, bevinden zich allerlei voorzieningen die de auto veiliger en praktischer maken, bijvoorbeeld systemen voor halfautomatisch fileparkeren en dodehoeksignalering, waarschuwingslampjes voor de veiligheidsgordels achterin, elektrisch bediende kindersloten en een elektrisch bedienbare achterklep.

Meer details over deze voorzieningen en de complete technische specificaties van de nieuwe C-MAX worden kort voor de introductie in 2010 onthuld.

Een nieuwe generatie internationale Fords in het C-segment
De C-MAX is de eerste van een nieuwe generatie internationale C-segmentauto’s die Ford in de komende jaren op de markt zal brengen. Een van de opwindende nieuwe modellen die wereldwijd worden gepresenteerd, is het geheel vernieuwde model van de succesvolle Ford Focus, dat eind 2010 wordt verwacht.

De nieuwe auto’s in het C-segment zijn het resultaat van een weergaloos internationaal ontwikkelingsprogramma en worden uitgerust met een indrukwekkend pakket met geavanceerde technologie dat zal bijdragen aan meer veiligheid, comfort en rijplezier. Wanneer alle modellen op basis van dit platform eenmaal in productie zijn, zullen er wereldwijd tot wel 2 miljoen auto’s per jaar van worden verkocht.

“Door veel te investeren in een internationale familie C-auto’s, kunnen wij, Ford, de klant echt fraaie ontwerpen en ultramoderne autotechniek aanbieden,” zegt Gunnar Herrmann, vehicle line director van de afdeling Global C Car. “We kunnen gewoon niet wachten tot de auto’s worden gepresenteerd en wij meer details kunnen geven.”