Volvo XC90


  • Benzine
  • Diesel
  • Elektrisch (hybride)

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2002-2006
  • 5-deurs, SUV, 2006-2011
  • 5-deurs, SUV, 2011-2014
  • 5-deurs, SUV, 2014-2019
  • 5-deurs, SUV, 2019-

Algemene informatie

De Volvo XC90 is een SUV in het luxe segment van de 7-persoonsauto’s. De XC90 is reeds sinds 2002 leverbaar in Nederland. Sinds die tijd zijn er ruim 18.000 nieuwe exemplaren verkocht in Nederland van dit model. Toen de SUV’s in populariteit stegen, kwam de Zweedse autofabrikant met de grote XC90 als eerste SUV. Daarna werden ook de Volvo XC60 en XC40 geproduceerd. Vlak na de eeuwwisseling kwamen veel merken met een grote SUV. Mercedes kwam onder andere met de M-Klasse en later ook de GL-Klasse, BMW met de X5 en Audi tenslotte met de Q7.

In januari 2015 begon Volvo met het produceren van een vernieuwde XC90. Sinds eind 2014 waren ze de eerste te bestellen als First Edition. Dat is een zeer complete uitvoering waar er 1927 van zijn gebouwd. Dit aantal verwijst naar het geboortejaar van Volvo. Volvo zet zoals altijd ook bij dit nieuwe model weer in op veiligheid. Dit model werd dan ook verkozen tot de veiligste auto van dat jaar. Alle veiligheidssystemen waren zonder meerprijs leverbaar op de SUV.

Mei 2019 onderging de XC90 een kleine facelift. Onder andere een vernieuwde grille, velgen en verandering van exterieurkleuren. De T8 versie kreeg onderhuids een motorische update waardoor de actieradius vergroot is. De XC90 is nu leverbaar als B5 in de plek van D5. De rede is het nieuwe mild-hybrid system. Een mild-hybrid system zorgt ervoor dat de vrijgekomen energie die met het remmen is opgewekt wordt opgeslagen in een accu. Die energie wordt weer gebruikt tijdens het rijden, wat een goede invloed heeft op het verbruik.

Energielabel

Het meest recente model (2019-) van de Volvo XC90 is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De XC90 is verkrijgbaar als vijf- en zevenzitter. Volvo’s XC90 is de enige SUV van zijn merk met 7 volwaardige zitplaatsen. Het ruime interieur zorgt ervoor dat iedereen in jouw gezin uiterst comfortabel meereist. Met een lengte van 4,95 meter en een breedte van 1,96 meter is de XC90 een behoorlijk grote SUV. De 7 zitplaatsen bij de Volvo zijn optioneel. De derde zitrij is in een handomdraai neergeklapt in de bodem waardoor je een enorme hoeveelheid bagageruimte tot je beschikking hebt. Met alle stoelen in gebruik heb je volgens Volvo een bagageruimte van 640 liter. Met beide achterbanken neergeklapt loopt dat op tot 1860 liter.  

Techniek

De zes- en achtcilinders die in de vorige generatie leverbaar waren zijn bij het nieuwe model niet meer leverbaar. Het motorengamma bestond uit viercilinder turbo motoren, eventueel in combinatie met elektrisch als hybride (T8). De ‘T8’ van de XC90 T8 staat voor Volvo’s innovatieve Twin Engine technologie. Die combineert een elektrische motor met een krachtige, maar zuinige 2.0 Drive-E viercilinder benzinemotor. Deze T8 Plug-in Hybrid (PHEV) kan maar liefst 407 pk leveren. Volgens het boekje rij je de eerste 40 km elektrisch, daarna neemt de benzinemotor het automatisch over. De batterij laadt u volledig op in 3 à 4 uur, aan een gewoon 230 V stopcontact. In de praktijk heb je mazzel als je 25 km op de batterij haalt. De B5 Mild Hybrid is goed voor 249 pk. De vorige uitvoeringen waren enkel leverbaar met een automatische transmissie. Behalve met de Plug-in en Mild Hybrid motor waren zij ook leverbaar met diverse benzine- en dieselmotoren. Bij een dieselmotor betrof het de B5 dieselmotor (goed voor 235 pk). Dieselmotoren van nog oudere generaties waren de D4 met 190 pk en de D5 met 225 pk. De benzinemotor betreft een T5 benzinemotor met maximaal 254 pk of een T6 benzinemotor met een vermogen van 320 pk.

Nu is de Volvo XC90 alleen nog als hybride XC90 (T8 Recharge AWD) aangeboden, waarbij er een elektrisch bereik is van ongeveer 70 kilometers.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: zeer ruim

De Volvo XC90 is nog steeds leverbaar, ook als 7zitter. De diesel- en benzinemotoren zijn echter niet meer leverbaar. Het aanbod bestaat nu enkel uit PHEV of mild-hybrid voertuigen. Als occasion zijn de oudere uitvoeringen ook ruim voldoende leverbaar. Het eerste model Volvo XC90 kan interessant zijn als youngtimer. Het rijden in een Youngtimer is zakelijk aantrekkelijk wegens de interessante bijtelling. Als een auto ouder is dan 15 jaar, wordt deze bestempeld als youngtimer. Wanneer je een youngtimer zakelijk rijdt, betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde. Bij een auto jonger dan 15 jaar betaal je echter 22% bijtelling over de nieuwwaarde. Alle kosten als brandstof, wegenbelasting en onderhoud kunt u aangeven bij de belasting. Denkt u er over om een Volvo XC90 7-persoons aan te schaffen? Informeer gerust bij de redactie voor advies of kijk op de website van Volvo.

Zie ook: