Volkswagen Transporter Kombi


  • Benzine
  • Diesel
  • Aardgas (CNG)

Producties

  • 4-deurs, Personenbus, 2010-2015
  • 4-deurs, Personenbus, 2015-2019
  • 4-deurs, Personenbus, 2019-

Algemene informatie

Sinds 1950 heeft Volkswagen de bekende Transporter in zijn aanbod. Al zes generaties lang worden er nieuwe modellen van ontwikkeld. Van de Volkswagen Transporter zijn er diverse uitvoeringen verschenen. Zo is er een kampeerauto ontwikkeld met de naam Westfalia, een luxe personenbus onder de naam Multivan en een 9-persoons versie onder de naam Transporter Kombi. De eerste drie generaties van de Transporter werden de Typ 2 genoemd. De Typ 1 werd overigens de Volkswagen Kever genoemd. Na de eerste 3 generaties kreeg de Volkswagen-bus de naam Transporter. Die naamsverandering werd doorgevoerd bij de vierde generatie, die doorging als T4 . De vernieuwde T4 onderging een enorme verandering ten opzichte van de T3. De motor werd voorin geplaatst in plaats van achterin en tevens werd voorwielaandrijving geïntroduceerd. Deze generatie was voor het eerst leverbaar met een Caravelle of Multivan uitvoering. Met die uitvoering heb je 7, 8 of zelfs 9 zitplaatsen tot je beschikking. De T4 werd in 2003 opgevolgd door de T5. De T5 beschikte over nieuw type motoren met een nieuwe techniek, waardoor ze krachtiger waren maar ook zuiniger dan de voorgaande motoren. Ook deze Transporter was leverbaar met meer dan 7 zitplaatsen.

In 2015 werd na 65 jaar een nieuw model geïntroduceerd, de Transporter T6. Aan zowel het interieur en het exterieur werden drastische veranderingen toegepast. Zo kwam er een scherpere belijning en werden koplampen leverbaar met LED verlichting. Ook het comfort van de bus is enorm verhoogd. Dit model werd eveneens leverbaar in een Multivan of Kombi uitvoering. In 2019 onderging de T6 een facelift. Deze facelift werd de T6.1 genoemd. De facelift heeft smallere koplampen gekregen en een grote grille. Deze Transporter is leverbaar met een digitale cockpit en sluit daarmee aan bij de nieuwste technologie. De Transporter Kombi dient te concurreren met personenbusjes als de Ford Transit, Citroën Jumpy Kombi en SpaceTourer en de Mercedes-Benz Vito en V-Klasse.

Transporter Kombi vs. Multivan

Het verschil tussen de Transporter Kombi en de Multivan zit vooral in luxe en comfort. De Transporter Kombi is meer bedoeld voor zakelijk personenvervoer, terwijl de Multivan meer op gezinnen gericht is. In de Multivan zit bijvoorbeeld een rails gemonteerd waar een eventuele koelkast of keukenblok in gemonteerd kan worden. Ook zijn er bij de Multivan opties leverbaar die op de normale Transporter niet leverbaar zijn, denk aan een 230 volt aansluiting. Het voordeel van de Transporter Kombi is het aantal zitplaatsen, want die kunnen oplopen tot en met negen.

Energielabel

Het meest recente model (2019-) van de Volkswagen Transporter Kombi is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De Volkswagen Transporter Kombi is een zeer ruimtelijk personenbusje. Er is een korte (L1) en een lange (L2) variant beschikbaar, waarbij het aantal zitplaatsen kan oplopen tot en met negen. Bij de Kombi zijn de stoelen in tegenstelling tot de Multivan vast in de bodem gemonteerd waardoor ze niet verschuifbaar zijn. De bagageruimte is erg afhankelijk van het aantal zitplaatsen. Doordat het geen MPV is maar een personenbus heb je  meer bagageruimte tot je beschikking dan de gemiddelde MPV. Het nadeel is dat het comfort minder is dan bij een normale personenauto.

Techniek

Bij het nieuwste model Volkswagen Transporter T6.1 is het aantal motoren beperkt. De basismotor is een 2.0 TDI dieselmotor (met 90, 110, 150 of 190 pk) leverbaar als handgeschakeld en automaat. Er zal van dit model nog een elektrische versie komen. Het motorengamma was bij eerdere generaties wat meer divers; zo kon er bij de T6 gekozen worden voor een 2.0 TSI benzinemotor en bij de T5 was behalve de 2.0 TDI dieselmotor en 2.0 TSI benzinemotor ook nog een 2.0 Ecofuel uitvoering op aardgas beschikbaar.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: zeer ruim

De VW Transporter Kombi is als T6.1 nog steeds nieuw leverbaar bij de dealer, echter alleen nog op diesel. Ook is er nog een ruim aanbod aan occasions, zowel oude als relatief nieuwe uitvoeringen. Er zijn veel Transporters bijvoorbeeld als taxi gebruikt, die nu beschikbaar worden op de gebruikte markt. Bezoek voor meer informatie over de Transporter Kombi de dealerwebsite van Volkswagen.

Zie ook: