Volkswagen Sharan


  • Benzine
  • Diesel

Productie

  • 5-deurs, MPV, 2000-2010
  • 5-deurs, MPV, 2010-2015
  • 5-deurs, MPV, 2015-2019

Algemene informatie

De Volkswagen Sharan werd in 1995 in productie genomen en werd in 2000 ook leverbaar in Nederland. Dat naar aanleiding van het succes van concurrenten als de Chrysler Voyager, Opel Zafira en de Renault (Grand) Espace.  Volkswagen deed de productie in samenwerking met de merken Ford en Seat. In het concern kreeg men de Volkswagen Sharan en de Seat Alhambra, die slechts op detailniveau van elkaar verschilde. Daarnaast verscheen de Ford Galaxy. Allen waren fullsize MPV’s die in productie werden genomen en dankzij de welvaart in Europa werden ze relatief populair. Wat bijzonder was aan deze modellen waren de schuifdeuren die het gemak met instappen vergrootte. In de periode 2000-2015 werden uiteindelijk ruim 10.000 nieuwe exemplaren van de Sharan verkocht in Nederland.

In 2000 kreeg het drietal een facelift. Het design werd enorm veranderd en de relatie met Ford werd minder intiem. Uit het uiterlijk blijkt dat de stijl rond de eeuwwisseling enorm veranderde, met onder nieuwe koplampen en andere belijning en achterlichten. Terwijl het interieur van voor de facelift voornamelijk van Ford vandaan leek te komen, is het interieur van na de facelift een echt Volkswagen interieur die wat leek op bijvoorbeeld de Golf en de Passat. In 2003 kreeg de Sharan weer een kleine facelift. Dat was enkel aan het design, want technisch werd er niet veel aan veranderd.

In 2009 werd de nieuwe Sharan getoond aan het publiek. Het was een volledig nieuw model met een nieuw motorengamma. Erg spannend was deze niet, maar dat was ook niet de bedoeling van Volkswagen met de ontwikkeling van deze ruimtewagen. Dat kan ook niet in deze categorie; de enorme hoeveelheid aan ruimte heeft natuurlijk gevolgen voor het uiterlijk. Nog steeds houdt Volkswagen zich, in tegenstelling tot de vele andere merken, vast aan de praktische schuifdeuren. Tegen meerprijs waren er ook elektrische schuifdeuren leverbaar. Tot 2014 waren de 7 zitplaatsen alleen met meerprijs te bestellen. In 2015 onderging de Sharan een laatste facelift. Volkswagen heeft de buitenkant van de zevenzitter grotendeels gehouden zoals hij nu is. Het is voornamelijk de andere verlichting die het design heeft veranderd. Het interieur heeft een kleine update gekregen, zo is de bekledingsstof veranderd en de interieurlijnen opnieuw getekend. De belangrijkste verbeteringen zitten onder de motorkap.

Energielabel

Het meest recente model (2015-2019) van de Volkswagen Sharan is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De Volkswagen Sharan is 4,85 meter lang en 1,90 meter breed, waardoor 7 zitplaatsen mogelijk worden gemaakt. In het vlaggenschip van de MPV’s is ruimte misschien wel het belangrijkst. Dat is namelijk de reden die je tot koop van een Sharan overhaalt. Op het gebied van ruimte is het misschien wel het maximaal haalbare. Die top deelt hij met de Seat Alhambra en de Ford Galaxy. Wanneer je nog meer ruimte wil, zal je moeten uitwijken naar een personenbus zoals de Volkswagen Transporter/Multivan of een Opel Vivaro. De Volkswagen Sharan is een enorm praktische auto voor een gezin. De middelste drie stoelen zijn onafhankelijk van elkaar verstelbaar. En wanneer je de zeven zitplaatsen niet nodig hebt en de auto vol bagage laadt heb je in een ogenblik de achterste vijf stoelen neergeklapt in de bodem. Het is niet mogelijk om de stoelen er volledig uit te halen. De bagageruimte kan zelfs oplopen tot 2430 liter! Heb je al die ruimte niet nodig en neem je genoegen met een midi-MPV? Dan kun je beter uitwijken naar de Volkswagen Touran, Ford S-Max of een misschien een SUV.

Techniek

Het bijzondere aan de Sharan is de 1.4 turbo motor met 150 pk, hetwelk een kleine motor is voor een grote auto als de Sharan. Toch is het vermogen voldoende voor deze auto en kan er zelfs een caravan of aanhangwagen van 1800 kg mee getrokken worden. Bedenk wel dat wanneer je 7 personen en bagage vervoert, de Sharan er behoorlijk aan moet trekken. Wanneer je houdt van comfortabel rijden kun je ook nog kiezen voor de 2.0 TSI Golf 5 GTI motor met een DSG automaat. Zo zijn er nieuwe TSI motoren met minder problemen. De vernieuwde 1.4 TSI blijft bij 150 pk maar de 2.0 TSI gaat van 200 pk naar 220 pk. Volkswagen claimt dat het verbruik is verminderd met 15%.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: ruim

Deze auto was in Nederland van 1996 tot en met 2019 leverbaar; ze zijn nieuw niet meer leverbaar. Ondanks dat er door de hoge BPM niet heel veel nieuwe exemplaren werden verkocht, is er nog wel een redelijk aanbod van Sharans als occasion. De Sharan is nog steeds een zeer aantrekkelijke gezinsauto, vanwege de ruimtelijke indeling en de praktische 7-persoons optie. Bekijk voor meer informatie de Nederlandse website van Volkswagen.

Een 7-persoons Sharan uit Duitsland importeren? Mail de redactie!

Zie ook: