Volkswagen Multivan


  • Benzine
  • Diesel
  • Elektrisch (hybride)

Producties:

  • 5-deurs, Personenbus, 2003-2010
  • 5-deurs, Personenbus, 2010-2015
  • 5-deurs, Personenbus, 2015-2021
  • 5-deurs, Personenbus, 2021-

Algemene informatie

De Volkswagen Multivan is feitelijk een luxere versie van de Transporter Kombi. Eigenlijk is de Multivan meer gericht op vervoer van het gezin en de Transporter Kombi op zakelijk vervoer. Hoewel de Transporter Kombi en Multivan veel met elkaar gemeen hebben, is goed zichtbaar dat de Multivan steeds meer los gaat maken van de Transporter.

In 2015 werd een nieuw model Transporter geïntroduceerd, de Transporter T6. Aan zowel het interieur en het exterieur werden drastische veranderingen toegepast. Zo kwam er een scherpere belijning en werden koplampen leverbaar met LED verlichting. Ook het comfort van de bus is enorm verhoogd. Dit model werd eveneens leverbaar in een Multivan of Kombi (voor personenvervoer) uitvoering. In 2019 onderging de T6 een facelift. Deze facelift werd de T6.1 genoemd. De facelift heeft smallere koplampen gekregen en een grote grille. Deze Transporter is leverbaar met een digitale cockpit en sluit daarmee aan bij de nieuwste technologie. De Multivan is hiermee vergelijkbaar en de verschillen tussen de modellen zijn vooral zichtbaar aan de binnenkant. De luxere personenbus dient te concurreren met andere luxe en comfortabele personenbusjes als de Peugeot Traveller, de Opel Zafira Life, Citroën SpaceTourer en Mercedes-Benz V-Klasse.

Transporter Kombi vs. Multivan

Het verschil tussen de Transporter Kombi en de Multivan zit vooral in luxe en comfort. De Transporter Kombi is meer bedoeld voor zakelijk personenvervoer, terwijl de Multivan meer op gezinnen gericht is. In de Multivan zit bijvoorbeeld een rails gemonteerd waar een eventuele koelkast of keukenblok in gemonteerd kan worden. Ook zijn er bij de Multivan opties leverbaar die op de normale Transporter niet leverbaar zijn, denk aan een 230 volt aansluiting. Het voordeel van de Transporter Kombi is het aantal zitplaatsen, want die kunnen oplopen tot en met negen.

Energielabel

Het meest recente model (2021-) van de Volkswagen Multivan is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De Volkswagen Multivan is een ruimtelijk ingericht personenbusje. Er is een korte (L1) en een lange (L2) variant beschikbaar, waarbij het aantal zitplaatsen optioneel kan oplopen tot en met 9 zitplaatsen. Bij de Multivan zijn de stoelen in tegenstelling tot de Transporter Kombi niet vast in de bodem gemonteerd waardoor ze verschuifbaar zijn. De bagageruimte is erg afhankelijk van het aantal zitplaatsen dat in gebruik is. Doordat het geen MPV is maar een personenbus heb je meer bagageruimte tot je beschikking dan in de gemiddelde MPV. Het nadeel is dat het comfort minder is dan bij een normale personenauto.

Techniek

De Multivan werd geleverd met benzine- en dieselmotoren (2.0 TDI dieselmotor) die een vermogen heeft met 204 pk. Hierbij hoort een automatische DSG 4Motion versnellingsbak. Vandaag de dag wordt de Multivan enkel nog geleverd als eHybrid met een 1.4 TSI motor staat op de planning. Deze plug-in hybride heeft een 13 kWh accu waarmee een actieradius van 50 kilometers kan worden bereikt.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: gemiddeld

De VW Multivan 6.1 is nieuw leverbaar bij de dealer, als hybride. Ook is er nog een aardig aanbod aan occasions, zowel oude als relatief nieuwe uitvoeringen. Bekijk voor meer informatie over de Volkswagen Multivan de website van Volkswagen.

Zie ook: