Volkswagen CrossTouran


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 5-deurs, MPV, 2007-2010
  • 5-deurs, MPV, 2010-2013

Algemene informatie

Al jaren is de Volkswagen Touran een fenomeen op de weg. De CrossTouran is de wat sportievere uitvoering van dit model. Dit uit zich echter vooral in het uiterlijk. Sinds 2003 is de Touran de marktleider op het gebied van 7 zitplaatsen. Toen Volkswagen halverwege 2003 de Touran begon te produceren, vulde deze het gat op tussen de Golf Plus en de grotere Sharan. Van deze auto’s was enkel de Golf Plus niet als 7-zitter verkrijgbaar. Het eerste halfjaar werden er in Nederland 3100 Touran’s verkocht en in 2004 werden er zelfs 6500 handtekeningen gezet voor de aankoop van de inmiddels bekende en geliefde MPV. Het jaar 2004 kan als het ware worden gezien als de gloriejaren van de Touran; sindsdien zijn de verkoopaantallen nooit zo hoog meer geweest. De concurrenten bestonden destijds uit de Opel Zafira, Renault (Grand) Scénic en de Ford C-Max. Het uiterlijk van de eerste generatie Touran had enigszins weg van de Golf 5. In sommige landen heet de Touran daarom ook: VW Golf Touran. In 2006 onderging de Touran een facelift, waarbij het design dusdanig werd veranderd. Overigens nog een leuk weetje, de naam Touran komt van ‘Tour en Sharan’. Ondanks de naamgelijkenis met de Amerikaanse Volkswagen Routan is er geen verwantschap tussen de twee modellen.

De CrossTouran verschilt slechts op een bescheiden punten van de conventionele Touran, want het motorengamma is hetzelfde. De CrossTouran staat echter iets hoger op de wielen en kan daardoor een iets diepere bodem creëren. Daarnaast zijn er kunststof delen en stootstrips toegevoegd. Bij het interieur zijn er meer opbergvakjes dan in de reguliere Touran.

Energielabel

Het meest recente model (2010-2013) van de Volkswagen CrossTouran is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De Volkswagen CrossTouran is natuurlijk compacter dan de Sharan. De CrossTouran werd dan ook niet standaard geleverd met zeven zitplaatsen; dit was wel te bestellen als een optie. Wilde je toch die zeven zitplaatsen, dan diende er ongeveer €1000,- voor neergelegd te worden. Terwijl de tweede zitrij voldoende ruimte biedt, kan de derde zitrij als ’tamelijk krap’ worden ervaren door kinderen ouder dan 10 jaar. De bagageruimte van de CrossTouran is uiteraard zeer groot (ongeveer 700 liter) wanneer de stoelen neergeklapt zijn. Met de achterste stoelen opengeklapt houdt u hier ongeveer 120 liter aan over. Iedere CrossTouran wordt standaard geleverd met ISOFix kinderstoelbevestiging op twee stoelen.

Techniek en motoren

De meest recente CrossTouran (2010-2013) werd geleverd met benzine- en dieselmotoren. Er kon tevens gekozen worden tussen een handgeschakelde of automatische transmissie. De benzineversie betrof een 1.4 TSI motor met 140 pk of 170 pk. De dieselversie van de CrossTouran was een 1.6 TDI met 105 pk of een 2.0 TDI met 140 pk of 170 pk. De CrossTouran van een generatie daarvoor had ook nog een 1.9 TDI dieselmotor, maar deze werd vervangen.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: beperkt

Helaas wordt de Volkswagen CrossTouran nieuw niet meer geleverd in Nederland. Veel fraaie exemplaren zijn vaak wel beschikbaar als occasion. De CrossTouran is nog steeds leverbaar bij onze oosterburen. Het importeren van auto’s uit Duitsland lijkt veel moeite, maar kan door gespecialiseerde autobedrijven in een handomdraai geregeld worden.

Een 7-persoons CrossTouran uit Duitsland importeren? Mail de redactie!

Zie ook: