Toyota Prius Wagon/Prius+


  • Elektrisch (hybride)

Producties

  • 5-deurs, MPV, 2011-2015 (Prius Wagon)
  • 5-deurs, MPV, 2015-2021 (Grand Prius+)

Algemene informatie

De Toyota (Grand) Prius+ is een compacte MPV en een grotere uitvoering van de Toyota Prius. Van 2011 tot 2015 stond het model bekend onder de naam Prius Wagon. In Nederland werden tussen 2015 en 2021 slechts 631 exemplaren van de Prius+ verkocht, terwijl van de Prius Wagon tussen 2011 en 2015 bijna 3.000 nieuwe exemplaren werden verkocht. Omdat de verkoopresultaten tegenvielen door de opmars van de SUV werd de productie in Nederland na 10 jaar stopgezet. De naam Prius refereert net als modellen als de Previa, Corolla en Verso naar een Latijns woord (Prius betekent ‘eerste’ of ‘origineel’). De plus staat uiteraard voor de grotere omvang. Prius+ was de naam die alleen in Nederland en België werd gebezigd, want het model staat verder officieel bekend als de Toyota Prius V. De Prius Wagon en de Prius+ werden alleen maar geleverd met hybride motoren. Toyota was hier een pionier in en daarom is het lastig om concurrenten aan te wijzen. MPV’s met een hybride aandrijflijn met een elektromotor en een benzinemotor zijn simpelweg niet veel te vinden. Gedacht kan nog worden aan zevenzitters als de Renault Grand Scénic en de Ford Tourneo.

Energielabel

Het meest recente model (2015-2021) van de Toyota Prius+ is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

Met 4,65 meter aan lengte is de Prius+ geen ruimtewonder, hoewel het interieur praktisch is ingedeeld. De derde zitrij bestaat uit een tweetal krappe plekken die kunnen worden ingeklapt. In een handomdraai kunnen twee zitplaatsen en 1.750 liter bagageruimte worden omgevormd naar zeven zitplaatsen. De Prius+ biedt 200 liter aan bagageruimte met alle zitplaatsen in gebruik, 598 liter met de derde zitrij ingeklapt en 1750 liter als zowel de derde als tweede zitrij worden verwijderd.

Techniek

De Prius+ heeft een brandstoftank van 45 liter benzine en een accu van 100 kWh. Alle modellen zijn vanzelfsprekend met een automatische transmissie. Met de 1.8 Hybrid motor kan een vermogen van maximaal 136 pk worden gegenereerd. Volgens Toyota zelf is het mogelijk om ongeveer 50% van de tijd elektrisch te blijven rijden. Het gemiddelde verbruik van de auto is 1 op 23,3, terwijl de uitstoot slechts rond de 100 gram CO² per kilometer ligt.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: ruim

De Prius+ is sinds 2021 niet meer nieuw leverbaar bij de dealer, maar de uitvoering kunnen – evenals van de Prius Wagon – op de tweedehands markt nog veel occasions worden gevonden met 7 zitplaatsen. Bekijk hier meer informatie over de reguliere Toyota Prius.

Zie ook: