Tesla Model X


  • Elektrisch

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2016-2021
  • 5-deurs, SUV, 2021-

Algemene informatie

De Tesla Model X is een vergrootte SUV-versie van de Model S; bijna de helft van de onderdelen worden door de twee modellen gedeeld. Net als de Model S heeft Model X een kofferruimte aan de voorzijde met ruimte voor bagage, kinderwagens of twee sporttassen. De Tesla Model X werd vanaf 2015 geproduceerd en werd in 2016 in Nederland leverbaar. Vanaf 2016 tot 2021 zijn er ongeveer 5.400 nieuwe exemplaren verkocht van de Model X in Nederland. Opvallend voor dit model zijn voornamelijk de Falcon Wing-achterdeuren en de Ludicrous Mode, waarmee een ongeëvenaard vermogen wordt gecreëerd. Model X is een luxe SUV met veel gebruikersgemak. Te denken valt aan de een audiosysteem met 22 luidsprekers, de 4G-verbinding waar de auto altijd over beschikt en de AutoPilot, waarmee de auto deels zelfstandig kan rijden. Ook komt er een automatische laadarm, waarmee de auto zichzelf kan opladen. Ten slotte verdient ook vermeld te worden dat zelfs gamen in de auto mogelijk gemaakt wordt met de nieuwste consoles die vandaag de dag beschikbaar zijn. Model X heeft diverse concurrenten in het segment zevenzitters, al zijn de meeste concurrenten nog niet (volledig) elektrisch beschikbaar. Te denken valt wel aan elektrische modellen als de Mercedes-Benz EQB en de Hongqi E-HS9. Wat betreft SUV’s sluit Model X het beste aan bij 7-persoons SUV’s als de BMW X5, Audi Q7, Volvo XC90 en de Mercedes-Benz GLB. In 2021 kreeg de Model X een facelift, waarbij een aantal zaken aan het interieur (een nieuw stuur en twee grote nieuwe displays) werd gewijzigd.

Energielabel

Het meest recente model (2021-) van de Tesla Model X is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

Model X is 5,04 meter lang en 1,99 meter breed en biedt zo ruimte voor zeven personen in drie rijen. Elke stoel is de beste plek in de auto, maar de stoelen op de tweede rij zijn echt een kunstwerk. Deze stoelen zijn op een enkele steun gemonteerd en de rugleuningen kunnen afzonderlijk worden versteld. Ze zijn ontworpen voor maximaal comfort, bieden royale beenruimte en ruimte onder de zitting om bagage op te bergen en zorgen voor gemakkelijke toegang tot de derde rij. De stoelen op de derde rij kunnen, als ze niet worden gebruikt, geheel vlak worden opgevouwen en de stoelen op de tweede rij kunnen naar voren worden gebogen voor nog meer opbergruimte. Er zijn overigens twee interieurindelingen mogelijk. Model X is beschikbaar in een interieurindeling met zes en met zeven stoelen. De indeling met zeven stoelen biedt maximale passagierscapaciteit, terwijl de indeling met zes stoelen vanaf de tweede rij met stoelen toegang biedt tot de derde rij. Om de instap te vergemakkelijken wordt er gebruik gemaakt van Falcon Wing-achterdeuren met ingebouwde sensoren, die zich automatisch aanpassen aan de optimale openingsboog in krappe ruimtes of kleine garages. Model X heeft vier ISOFIX-bevestigingen voor kinderzitjes, twee op elke rij met passagiersstoelen. Met de bagageruimte voor en twee zitrijen in gebruik is er een bagageruimte van 2577 liter.

Techniek

De vierwielaangedreven SUV (met op elke as een eigen elektromotor) heeft dezelfde aandrijflijnen als de Model S. Het accupakket van de eerste generatie (2016-2021) heeft een capaciteit van 90 kWh en in de 90D-uitvoering (met de D van dual: ’twee motoren’) sprint de auto in 4,6 seconden naar de 96 km/u. Opteer je voor de 262 pk (voor) en 510 pk (achter) sterke P90D, en vink je de Ludicrous Mode aan, dan sprint dit 2.470 kg wegende gevaarte in 3,2 seconden naar de 96 km/u. Zonder deze sprintmodus duurt het 3,8 seconden. Als je dat niet te vaak doet komt de range uit op 400 kilometer. Bij de meest recente generatie (vanaf 2021) kan gekozen worden tussen de Plaid (750 kW en 1020 pk) die van 0 tot 100 km/u gaat in 2,6(!) seconden en de Long Range (500 kW en 680 pk). Laden kan via het stopcontact, een laadpaal of een snellader. Er zijn speciale Tesla Super Chargers langs de weg te vinden zijn, momenteel (2021, red.) al 1796 Super Charger locaties in Europa.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: gemiddeld

De Tesla Model X is nieuw leverbaar bij de dealer. Ook is het goed mogelijk om een 7-persoons uitvoering van dit model te zoeken als occasion want er is een redelijk aanbod op de tweedehands markt. Bezoek de Nederlandstalige website van Tesla voor meer informatie over Model X.

Bekijk ook: