Škoda Kodiaq


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2017-2021
  • 5-deurs, SUV, 2021-

Algemene informatie

De Kodiaq is de tweede SUV die werd gebouwd bij het merk Škoda. Toen Škoda al een aantal jaren de Škoda Yeti op de markt had, volgde in 2016 ook de Kodiaq. Vanaf dit moment zijn er ruim 11.000 nieuwe exemplaren verkocht van dit model in Nederland. De opzet van Škoda was het ontwerpen van een grote sportieve SUV, met als kers op de taart 7 zitplaatsen. Deze 7 zitplaatsen zijn bij de Kodiaq echter optioneel. Volgens Škoda heeft de Kodiaq de naam te danken aan de Kodiakbeer, die in Alaska leeft. Škoda claimt dat de grote SUV net als de beer op alle terreinen een uitblinker is en daarbij beresterk is. Hij wordt dan ook standaard geleverd met vierwielaandrijving.

Het aandeel SUV’s op de markt groeit. Vrijwel ieder merk heeft nu een aantal SUV’s in zijn aanbod. De Škoda Kodiaq is een concurrent van de Volkswagen Tiguan Allspace, Seat Tarraco, Hyundai Santa Fe en de Kia Sorento. De techniek van de Kodiaq wordt met de Tiguan Allspace en de Seat Tarraco gedeeld. Toch weet Škoda er zijn eigen kenmerken aan te verbinden, want de afwerking van de Kodiaq hebben ze goed voor elkaar. Zo zijn de details mooi afgewerkt en zijn er stevige materialen gebruikt. Ook de hoge instap en zitpositie is erg fijn.

Er zijn behoorlijk veel opties leverbaar op de Kodiaq. Zoals eerder genoemd de zeven zitplaatsen, maar ook diverse veiligheidssystemen en een digitale cockpit. Wat ook een handige optie is, is de trailer assist. Trailer assist assisteert je met het inparkeren van een aanhanger of caravan. Wanneer je een aantal van die mooie opties bestelt, kom je over de €50.000,- in de prijs.

Energielabel

Het meest recente model (2021-) van de Škoda Kodiaq is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

Škoda staat bekend om zijn ruimte en de praktische indeling. De 7-persoons Kodiaq heeft een bagageruimte van meer den 2000 liter en een verschuifbare achterbank. Standaard wordt de Kodiaq geleverd met vijf zitplaatsen, optioneel is hij ook leverbaar met zeven zitplaatsen. Daarmee is het de eerste 7zitter van die door de Tsjechische autofabrikant wordt geproduceerd. Dankzij de verstelbare achterbank kun je kiezen uit bagageruimte of beenruimte. Bij zowel de voorstoelen als op de achterbank is er ruimte in overvloed. De achterste zitplaatsen zijn geschikt voor kleine kinderen, net als bij veel andere SUV’s.

Techniek

De Škoda Kodiaq is leverbaar met vijf verschillende motoren, zowel benzine als diesel. Standaard zijn ze gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak, optioneel is een DSG-versnellingsbak leverbaar. Ook vierwielaandrijving kan besteld worden bij de 1.4 TSI met 150 pk, de 2.0TSI en de sterkste 2.0 TDI. Hieronder een overzicht van de diverse motoren:

  • 1.4TSI Benzine, 125 pk, automaat of handgeschakeld.
  • 1.4TSI Benzine, 150 pk, automaat of handgeschakeld.
  • 2.0TSI Benzine, 180 pk, automaat of handgeschakeld.
  • 2.0TDI Diesel, 150 pk, automaat of handgeschakeld. 
  • 2.0TDI Diesel, 180 pk, automaat of handgeschakeld.  

Sinds 2021 is de Kodiaq enkel nog leverbaar met een benzinemotor, zowel automatisch als handgeschakeld. Dit betreft de 1.5 TSI Greentech ACT.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: gemiddeld

De Škoda Kodiaq is nieuw leverbaar bij de dealer, maar is ook tweedehands nog prima leverbaar. Het aanbod van occasions is relatief groot, voornamelijk jong gebruikte exemplaren. Bezoek voor meer informatie over de Kodiaq de dealerwebsite.

Bekijk ook: