Mercedes-Benz Vaneo


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 5-deurs, MPV, 2002-2006

Algemene informatie

De Mercedes-Benz Vaneo is een relatief onbekende MPV/minivan die tussen 2002 en 2006 werd aangeboden in Nederland. De Vaneo was beslist geen succes; er werden net iets meer dan 800 nieuwe exemplaren van dit model verkocht in Nederland. Wegens kwaliteitsproblemen en teleurstellende verkoopcijfers werd besloten om in 2006 alweer de verkoop te stoppen. Net als de R-Klasse was de Vaneo een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het niet duidelijk was binnen welk segment het voertuig viel. Zo was de R-Klasse een kruising van een MPV en een SUV en met de Vaneo probeerde Mercedes een functionele MPV te maken die veel weg had van een minivan. De naam Vaneo verwijst dan ook naar het woord ‘van’ (busje). Dat deze modellen niet echt duidelijk bij een bepaald segment zag Mercedes-Benz als voordeel, maar de consument dacht daar blijkbaar toch anders over. Het is daarom ook lastig om concurrenten aan te wijzen voor de Vaneo. Binnen het segment van de busjes kan gekeken worden naar de Volkswagen Caddy Combi, Ford Tourneo of de Fiat Dobl√≤. Binnen het MPV segment kan eerder gekeken worden naar zevenzitters die lijken op een minivan, zoals de Dacia Logan MCV, Mazda MPV en Mitsubishi SpaceWagon.

Energielabel

Het meest recente model (2002-2006) van de Mercedes-Benz Vaneo is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De Vaneo heeft standaard 5 zitplaatsen, maar was optioneel leverbaar met 7 zitplaatsen. Met een lengte van 4,19 meter is de Vaneo niet erg groot en de derde zitrij is dan ook vooral bedoeld voor kinderen. Met de tweede en derde zitrijen uit de auto gehaald loopt de bagageruimte op tot wel 3000 liter. Met enkel de derde zitrij ingeklapt en verwijderd, biedt de Vaneo nog 715 liter aan bagageruimte.

Techniek

De Vaneo werd uitgevoerd met diverse benzine- en dieselmotoren. De benzinemotor betrof een 1.6 of een 1.9 met maximaal 125 pk. Zowel een handgeschakelde transmissie als een automaat behoort tot de mogelijkheden. De dieselmotor betrof een CDI 1.7.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: zeer beperkt

De Mercedes-Benz Vaneo is niet nieuw meer leverbaar en ook behoorlijk zeldzaam als occasion.

Bekijk ook: