Mercedes-Benz R-Klasse


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 5-deurs, MPV, 2006-2010
  • 5-deurs, MPV, 2010-2013

Algemene informatie

De Mercedes-Benz R-Klasse was een MPV die van 2006 tot en met 2013 leverbaar was in Nederland. Een groot succes was de R-Klasse echter niet, want er werden nog geen 1.000 nieuwe exemplaren van verkocht in Nederland. Vanwege deze lage verkoopcijfers werd waarschijnlijk de verkoop uiteindelijk gestaakt. Mercedes-Benz probeerde met de R-Klasse een nieuw soort auto aan de markt te brengen: een soort kruising tussen een MPV, cross-over en een minivan. De R-Klasse kan in dat opzicht gezien worden als een mislukt experiment, want veel mensen wisten met de R-Klasse niet zo goed waar ze aan toe waren. Grote MPV’s hadden daarbij in Europa na 2010 toch al aan populariteit ingeboet, hetgeen ook niet meewerkte voor de R-Klasse. De R-Klasse werd met een korte en lange uitvoering gefabriceerd. In de lange uitvoering waren 7 zitplaatsen mogelijk. Het is lastig om concurrenten aan te wijzen voor de R-Klasse, aangezien het type van de auto niet zo gemakkelijk te duiden is. Vaak wordt de R-Klasse echter in verband gebracht met vijfzitters als de Chrysler Pacifica of BMW 5-serie. Wat betreft zevenzitters komt de R-Klasse het dichtste in de buurt van modellen als de oudere generatie Audi Q7, Peugeot 308 SW of de BMW 2-serie Gran Tourer. De R-Klasse werd uiteindelijk opgevolgd door de Mercedes-Benz Vito, die wat betreft populariteit de R-Klasse ruimschoots zou overtreffen.

Energielabel

Het meest recente model (2010-2013) van de Mercedes-Benz R-Klasse is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De lange uitvoering van de R-Klasse is 5,16 meter lang en 1,92 meter breed. Door deze lengte zijn de 7 zitplaatsen mogelijk, maar de ruimte in een R-Klasse houdt wat betreft de derde zitrij niet echt over. De R-Klasse heeft 633 liter aan bagageruimte met alle zitplaatsen in gebruik, terwijl dit 2385 liter betreft als de zitrijen zijn ingeklapt.

Techniek

De lange uitvoeringen van de R-Klasse werden aanvankelijk uitgevoerd met een vijftal benzinemotoren en een viertal dieselmotoren, allen met een automatische transmissie. De benzinemotoren betroffen de R 280, R 300, R 350 (eventueel met 4Matic), R 500 4Matic en de R 63 AMG. De dieselmotoren waren de 280 CDI, 300 CDI, 320 CDI 4Matic of de 350 CDI 4Matic. Bij de tweede generatie van de R-Klasse bleven hier enkel de R 300, R 350 4Matic en R 500 4Matic benzinemotoren van over, bijgestaan door de 350 CDI 4Matic en de 350 BlueTec 4Matic. Voor een zevenzitter had de R-Klasse een behoorlijk hoog vermogen en dat vertaalt zich ook in een laag Energielabel (G) voor alle uitvoeringen.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: zeer beperkt

De R-Klasse is al een tijdje niet nieuw meer leverbaar want deze werd in 2013 stopgezet wegens teleurstellende verkoopcijfers. Op de tweedehands markt is de auto echter zeldzaam omdat er van deze weinig nieuwe exemplaren werden verkocht in de periode dat deze leverbaar was.

Bekijk ook: