Mercedes-Benz GLE (M-Klasse)


  • Benzine
  • Diesel
  • Elektrisch (hybride)

Producties

  • 5-deurs, SUV, 1997-2005 (M-Klasse)
  • 5-deurs, SUV, 2005-2008 (M-Klasse)
  • 5-deurs, SUV, 2008-2011 (M-Klasse)
  • 5-deurs, SUV, 2011-2015 (M-Klasse)
  • 5-deurs, SUV, 2015-2018 (vijf zitplaatsen)
  • 5-deurs, SUV, 2018-2023
  • 5-deurs, SUV, 2023-

Algemene informatie

De Mercedes-Benz GLE is een relatief luxe SUV die vanaf 2015 leverbaar is. In 2015 besloot Daimler AG de namen van hun SUV modellen aan te passen naar GL met de toevoeging van een letter die correspondeert met de grootte van de auto. Zo is de GLE groter dan de GLC, maar kleiner dan de GLS. De G stond hierbij voor Geländewagen, hetgeen terreinauto betekent. Vóór deze naamsverandering stond de GLE bekend als de Mercedes-Benz M-Klasse. Sommige generaties van de M-Klasse waren zevenzitters, maar niet allemaal. Voor de GLE geldt dat de eerste generatie nog niet met 7 zitplaatsen beschikbaar was, maar de tweede generatie vanaf 2018 wel (alleen nog niet in Nederland). Vanaf 2023 werd de GLE Coupé ook in Nederland beschikbaar als zevenzitter. Concurrenten van de GLE kunnen worden gevonden in luxe zevenzitters zoals de Audi Q7BMW X5 en de Volvo XC90. Maar ook in de wat duurdere Land Rover Range Rover en de Land Rover Discovery.

Energielabel

Het meest recente model (2023-) van de Mercedes-Benz GLE is beschikbaar met de volgende Energielabels

GLE versus GL

Toen men in 2015 weer een grotere uitvoering van de GL-Klasse ging produceren, besloot men een extra letter aan de naam toe te voegen die zou corresponderen met de grootte van de auto. Daardoor ontstonden uiteindelijk varianten op de GL-Klasse, zoals de Mercedes-Benz GLE die nogal op de GL-Klasse lijkt. Ze hebben immers dezelfde motoren en het vermogen ligt dus dicht bij elkaar. Een verschil tussen de GL en de GLE zit echter in de afmetingen. De GL-Klasse (2006-2012) had met 5,08 meter aan lengte en 1,92 meter aan breedte al behoorlijk afmetingen, maar die werden met de tweede generatie nog eens vergroot. De GL-Klasse uit 2012 was namelijk 4 centimeter langer (5,12 meter) en een centimeter breder (1,93 meter). Ten opzicht van de GL-Klasse is de GLE iets kleiner; de auto is 4,92 meter lang en 1,95 meter breed. Hierdoor is de inhoud van de bagageruimte van de GL-Klasse ook groter dan die van de GLE. Een ander verschil tussen de twee modellen is dat GLE, in tegenstelling tot de GL-Klasse, beschikbaar is als hybride. Tenslotte is de GL-Klasse meer bedoeld als terreinwagen, terwijl de GLE zich meer thuis voelt op de snelweg en in de stad. Dit komt tot uiting tot een zuiniger verbruik met een beter acceleratie voor de GLE.

Ruimte

7 zitplaatsen zijn optioneel bij de Mercedes-Benz GLE en komen niet zo vaak voor. De derde zitrij is in de GLE niet heel erg ruim om op die manier een redelijke grootte aan bagageruimte over te houden. De bagageruimte komt neer op 490 liter als alle zitplaatsen in gebruik genomen zijn. Als alle zitplaatsen ingeklapt worden komt de laadruimte neer op 1915 liter. De derde zitrij is bereikbaar door de stoelen van de tweede zitrij in de klappen en deze naar voren te schuiven. Van de Mercedes-Benz GLE is ook een Coupé uitvoering beschikbaar, die uiteraard niet als zevenzitter beschikbaar is.

Techniek

Net als de andere modellen die voortkomen uit de GL, beschikt de GLE over het kenmerkende 4MATIC vierwielaandrijvingssysteem. De GLE is beschikbaar met zowel diesel-, benzine- als hybridemotoren. Alle motoren worden geleverd met een automatische transmissie. De benzinemotor betreft een 450 GLE of een 580 GLE en een 53 AMG of 63 AMG. De dieselmotoren betreffen de GLE 300d of de GLE 400d. De hybride uitvoeringen zijn beschikbaar als GLE 350e hybride op benzine en de GLE 350de op diesel. Met een uitstoot tegen de 300 gram CO² per kilometer aan, kunnen de uitvoeringen van de GLE bepaald niet zuinig genoemd worden.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: zeer beperkt

De GLE is nieuw leverbaar bij de dealer. Als occasion is de GLE behoorlijk zeldzaam, tenminste, als zevenzitter. In Duitsland is er echter een ruimer aanbod van jonge occasions, waardoor het voor consumenten interessant kan zijn om zich te verdiepen in de importmogelijkheden. Bekijk de dealerwebsite voor meer informatie.

Bekijk ook: