Mercedes-Benz GL-Klasse


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2006-2012
  • 5-deurs, SUV, 2012-2015

Algemene informatie

De Mercedes-Benz GL is een SUV van de autofabrikant Daimler AG die van 2006 tot en met 2015 de grootste SUV van Mercedes was. In 2012 werd de nieuwe generatie van de GL-Klasse iets langer en breder gemaakt dan het oorspronkelijke model. De G stond hierbij voor Geländewagen, hetgeen terreinauto betekent. Toen men in 2015 weer een grotere uitvoering van de GL-Klasse ging produceren, besloot men een extra letter aan de naam toe te voegen die zou corresponderen met de grootte van de auto. Daardoor ontstonden uiteindelijk varianten op de GL-Klasse, zoals de Mercedes-Benz GLA, GLB, GLC, GLE en de GLS. De GL-Klasse was een zeer luxe SUV die niet alleen modellen als de Audi Q7, BMW X5 en de Volvo XC90 tot zijn concurrentie kon rekenen, maar ook luxe zevenzitters als de Land Rover Discovery, Range Rover Sport en de Cadillac Escalade. De prijsklasse zal ongetwijfeld een belangrijke reden zijn geweest waarom de verkoopcijfers van nieuwe exemplaren bescheiden bleven. Amper 500 nieuwe exemplaren werden verkocht in de periode dat de auto in Nederland leverbaar was.

Energielabel

Het meest recente model (2012-2015) van de Mercedes-Benz GL-Klasse is beschikbaar met de volgende Energielabels

GL versus GLS

De GL-Klasse is na 2015 eigenlijk doorgegaan als de Mercedes-Benz GLS en daarbij zijn maar enkele aanpassingen gemaakt. Aan het interieur is weinig aangepast, op een update van het elektronische display na. Het motorensegment is wel aangepast, ze zijn bij de GLS iets krachtiger geworden.

Ruimte

De derde zitrij bij de Mercedes-Benz GL bestaat doorgaans uit twee losse stoelen. Deze zijn bereikbaar door de stoelen van de tweede zitrij in te klappen en te kantelen. De eerste generatie van de GL-Klasse (2006-2012) had met 5,08 meter aan lengte en 1,92 meter aan breedte al behoorlijk afmetingen, maar die werden met de tweede generatie nog eens vergroot. De GL-Klasse uit 2012 was namelijk 4 centimeter langer (5,12 meter) en een centimeter breder (1,93 meter). Deze afmetingen zorgden ervoor dat in de GL-Klasse nog relatief veel laadruimte beschikbaar was als de stoelen allemaal in gebruik zijn, namelijk 680 liter. Wanneer alle stoelen worden gekanteld en uit de auto worden gehaald, is er maar liefst 2300 liter aan laadruimte beschikbaar.

Techniek

Net als de andere modellen die voortkomen uit de GL, GL-Klasse over het kenmerkende 4MATIC vierwielaandrijvingssysteem. De Mercedes-Benz GL-Klasse was leverbaar met diverse benzine- en dieselmotoren, allen met een automatisch e De eerste generatie (2006-2012) van de GL-Klasse werd uitgevoerd met 4.5 of een 5.0 liter benzinemotor of een 320, 350, 420 of 450 CDI. De nieuwere GL-Klasse (2012-2015) werd uitgevoerd met een 4.0 of 5.0 liter benzinemotor. Ook kwam de 63 AMG uitvoering beschikbaar met een vermogen van 558 pk. De dieseluitvoering betrof steevast een 350 BlueTec. Vanwege het hoge vermogen van alle motoren ligt de uitstoot van de GL-Klasse doorgaans boven de 200 gram CO², wat ten opzichte van veel andere zevenzitters toch behoorlijk aan de hoge kant ligt.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: gemiddeld

De Mercedes-Benz GL-klasse is niet nieuw meer leverbaar, maar overgegaan in diverse andere uitvoeringen, bijvoorbeeld de GLS. Deze uitvoeringen zijn nog wel nieuwe leverbaar. Het is niet ingewikkeld om een GL-Klasse met 7 zitplaatsen als occasion te scoren aangezien er nog wel een redelijk aanbod is van deze auto’s op de tweedehands markt. In Duitsland is er echter ook een ruim aanbod van jonge occasions, waardoor het voor consumenten interessant kan zijn om zich te verdiepen in de importmogelijkheden. In 2021 is de GL-Klasse in aanmerking gekomen voor de Youngtimer regeling, hetgeen een interessante optie kan zijn voor zakelijke rijders.

Bekijk ook: