Lexus RX L


  • Elektrisch (hybride)

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2015-2019
  • 5-deurs, SUV, 2019-2023

Algemene informatie

De RX L is een luxe en compacte SUV/cross-over van het Japanse automerk Lexus. Lexus is een afdeling van Toyota, gericht op luxe voertuigen. Vooral zakelijke rijders kiezen dan ook voor dit merk. De Lexus RX wordt al sinds 1998 gemaakt, maar pas sinds 2015 is de vierde generatie van dit model (als zevenzitter) leverbaar in Nederland. Vanaf dat moment zijn er iets meer dan 600 nieuwe exemplaren van de RX verkocht, maar het is onbekend of dit ook de L-uitvoering met 7 zitplaatsen betreft. Omdat de hybride uitvoering van de RX voor Lexus wereldwijd de meest verkochte hybride is, wordt in Nederland enkel deze uitvoering van de RX verkocht. De term RX verwijst naar ‘Radiant Crossover’ of ‘Recreational Cross Country’. De L staat uiteraard voor Large. In 2019 ontving de RX (L) een facelift, waarbij een nieuw veiligheidssysteem werd geïnstalleerd en de interfaces werden voorzien van bediening met touchpad en touchscreen. Ook werden parkeersensoren standaard geleverd voor de modellen. In 2023 werd wederom een facelift uitgevoerd, maar verdween tegelijkertijd de derde zitrij. In Nederland moet de Lexus RX L concurreren met 7-persoons cross-overs als de Ford Kuga, Honda CR-V, Mitsubishi Outlander en de Tesla Model Y.

Energielabel

Het meest recente model (2019-) van de Lexus RX is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De RX L beschikt over drie zitrijen en een relatief grote bagageruimte, terwijl de stijlvolle uitstraling van de Lexus RX – volgens de producent zelf in ieder geval – intact is gebleven. “De RX L is ruim en elegant en gemaakt om ervoor te zorgen dat elke passagier zich veilig en comfortabel voelt”, aldus de fabrikant. De derde zitrij bestaat uit twee ruime stoelen die ook voor volwassenen genoeg ruimte lijken te bieden. Om de zitplaatsen comfortabel te houden, beschikt de RX L over grote afmetingen: de auto is 5 meter lang en 1,90 meter breed. Met alle zitplaatsen in gebruik is er nog zo’n 176 liter aan bagageruimte over.

Techniek

Zoals al eerder vermeld, wordt de RX L enkel geleverd met een hybride motor. Dit gaat concreet om de 450hL benzine/elektromotor met standaard een automatische transmissie. Deze motor heeft een verbruik van ongeveer 1 op 17 en een uitstoot van 138 gram CO² per kilometer. Hiermee krijgt de RX doorgaans energielabel B of C toegewezen. Het aanbieden van enkel hybride motoren is bij Lexus volkomen normaal. Sinds 2010 is bij vrijwel alle modellen een uitvoering met een conventionele benzine- of dieselmotor een zeldzaamheid.

pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: beperkt

De Lexus RX L is nieuw leverbaar bij de dealer en met de facelift van 2023 in het achterhoofd zal dit voorlopig nog wel zo blijven. Het nieuwste model is echter geen zevenzitter meer. Het aantal zevenzitter occasions is van dit model daarbij ook nog beperkt. Dit zal het gevolg zijn van het feit dat er nog niet heel veel 7-persoons uitvoeringen van de RX zijn verkocht in Nederland. Bekijk voor meer informatie over de Lexus RX 7-persoons de Nederlandstalige website van Lexus.

Lees ook over: