Land Rover Discovery


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 5-deurs, SUV, 1999-2002
  • 5-deurs, SUV, 2002-2004
  • 5-deurs, SUV, 2013-2016
  • 5-deurs, SUV, 2016-2020
  • 5-deurs, SUV, 2020-

Algemene informatie

De Land Rover Discovery is een SUV/terreinwagen van Engelse makelij die sinds 1999 wordt aangeboden in Nederland. Sinds dat jaar zijn er 4.600 nieuwe exemplaren van deze Land Rover verkocht. In Engeland werd de productie reeds in 1989 gestart en werd hier ook behoorlijk populair. Dit enthousiasme zag men ook terug in de Verenigde Staten, Canada en Australië. Vooral in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw was deze auto in Nederland relatief populair. De Discovery moest in dat tijdperk concurreren met SUV zevenzitters als de Nissan Patrol GRMitsubishi Pajero Sport en Jeep Commander. Tegenwoordig zijn de concurrenten vooral te vinden in luxe terreinwagens als de Volvo XC90, Mercedes-Benz GLE en GLS, Audi Q7 en de BMW X7.

Energielabel

Het meest recente model (2020-) van de Land Rover Discovery is beschikbaar met de volgende Energielabels

Land Rover Discovery vs. Land Rover Discovery Sport

Het verschil tussen de Land Rover Discovery en de Land Rover Discovery Sport is niet zo groot. Beide SUV’s lijken op elkaar en hebben de mogelijkheid voor 7 zitplaatsen. Het verschil is eigenlijk vooral dat Discovery wat meer gericht is op brute kracht. De Land Rover Discovery standaard is uitgerust met een wat zwaardere motor met wat meer vermogen. Om niet vaker bij het benzinestation te moeten staan, is ook de inhoud van de brandstoftank wat groter. Het grootste verschil is echter het trekgewicht van beide voertuigen, want die van de Discovery is bijna het dubbele ten opzichte van die van de Discovery Sport.

Ruimte

De Land Rover Discovery 7-persoons is een ruime zevenzitter met een lengte van 4,96 meter en een breedte van 1,94 meter. De 7 zitplaatsen van de Discovery bestaan uit een derde zitrij die ook geschikt is voor volwassenen. Met alle zeven zitplaatsen in gebruik is er volgens Land Rover zelf nog 258 liter aan bagageruimte. Wanneer men de derde zitrij inklapt betreft dit nog 1137 liter. Met de tweede en derde zitrij ingeklapt is dit 2391 liter aan laadruimte.

Techniek

Net als de Land Rover Defender 110 werd de Discovery vroeger vooral met dieselmotoren geleverd, zowel handgeschakeld als automaat. Lang bleef dit onveranderd, maar vanaf 2013 werd de handgeschakelde Discovery geschrapt en vanaf 2016 werden naast de dieselmotoren ook diverse benzinemotoren als alternatief aangeboden. Dit zijn momenteel de P300 en de P360 benzinemotoren, waarbij het getal staat voor het aantal pk’s. De dieselmotoren zijn momenteel de D250 en de D300. De generatie daarvoor (2016-2019) kende een 2.0 Si4 benzinemotor of een 3.0 V6, terwijl men ook bij de dieselmotoren onderscheid maakte tussen de 2.0 TD6 en de 3.0 SD6. Omdat deze motoren zeer krachtig zijn en veel vermogen, lijden het verbruik en de uitstoot hier wel onder. De Discovery’s vallen dan ook steevast onder energielabel E, F of G.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: gemiddeld

De Land Rover Discovery 7-persoons is nog steeds nieuw leverbaar bij de dealer en wordt ook op de tweedehands markt nog dikwijls aangeboden, ook de 7-persoons uitvoeringen. Diverse uitvoeringen van de Discovery zijn reeds in aanmerking gekomen voor de Youngtimer regeling, hetgeen een interessante optie kan zijn voor zakelijke rijders. Bekijk voor meer informatie de Nederlandstalige website van Land Rover.

Lees ook over: