Kia Sorento


  • Benzine
  • Diesel
  • Elektrisch (hybride)

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2009-2012
  • 5-deurs, SUV, 2012-2015
  • 5-deurs, SUV, 2015-2017
  • 5-deurs, SUV, 2017-2020
  • 5-deurs, SUV, 2020-

Algemene informatie

De Sorento is de meest populaire SUV/crossover van het Zuid-Koreaanse Kia. Vooral het herkenbare eerste model was in Nederland erg populair (van 2002 tot en met 2009 werden er ruim 12.000 nieuwe exemplaren gekocht), maar in deze uitvoering waren 7 zitplaatsen nog niet optioneel. Vanaf 2009 was de Sorento ook beschikbaar als zevenzitter, maar in de tien jaar die daarop volgden werden er slechts iets meer dan 2.000 nieuwe exemplaren verkocht. De afgelopen zes jaar werden er enkele tientallen nieuwe exemplaren per jaar verkocht. Tot 2020 werd de conventionele Sorento in Nederland geleverd, die na 2020 werd omgetoverd tot de (plug-in) hybride Sorento. Met de productie van deze hybride probeerde Kia de dalende verkoopcijfers weer te doen keren. Toen de Sorento werd geïntroduceerd in Nederland moest deze opboksen tegen zevenzitters als de Hyundai Santa Fe, Chevrolet Captiva, Mitsubishi Outlander, SsangYong Rexton en de Nissan X-Trail.

Energielabel

Het meest recente model (2020-) van de Kia Sorento is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De huidige generatie van de Kia Sorento 7-persoons, die 95mm langer is dan zijn voorganger, heeft de optie om drie zitrijen te hebben. De tweede en derde zitrij kunnen uit de auto verwijderd worden om meer laadruimte te doen ontstaan. De Sorento is 4,81 meter lang en 1,9 meter breed. Als de derde zitrij ingeklapt is, is er nog ongeveer 809 liter aan bagageruimte over van de 1992 liter die er beschikbaar is als de stoelen uit de auto gehaald zijn.

Techniek

De nieuwste Sorento (HEV) is enkel beschikbaar met een 1.6 T-GDi Hybrid of een 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid met een automatische transmissie. De four-wheeldrive variant van de plug-in hybrid biedt een vermogen maximaal 265 pk. Toch is de (plug-in) hybride een stuk milieuvriendelijker dan diens voorgangers. De modellen die daarvoor kwamen, waren leverbaar met zowel benzine- als dieselmotoren. De Sorento van de generatie 2015-2020 was enkel met een 2.2 CRDi dieselmotor, waar maximaal 200 pk uit kon worden geperst. Bij de generatie daarvoor kon men kiezen tussen dezelfde 2.2 CRDi (197 pk) en een 2.5 GDi (192 pk) benzinemotor. Er kan bij alle Sorento’s gekozen worden tussen een four-wheel drive of een two-wheel drive.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: gemiddeld

De Kia Sorento 7-persoons is nog steeds nieuw leverbaar in Nederland, al betreft dit enkel nog een model met een (plug-in) hybride benzinemotor. Als er de wens is om een Sorento op benzine of diesel aan te schaffen, zijn er redelijk wat occasion op de markt. De 7-persoons uitvoering van de Sorento is nog steeds een relatief gewenst model. Ook de hybride variant van de Sorento wordt als occasion al zo nu en dan aangeboden. Bekijk hier de Nederlandstalige website van de Sorento voor meer informatie over deze zevenzitter.

Lees ook over: