Kia Carnival


  • Benzine
  • Diesel

Producties

  • 4-deurs, MPV, 1999-2002
  • 5-deurs, MPV, 2002-2006
  • 5-deurs, MPV, 2006-2014
  • 5-deurs, MPV, 2015-2021 (niet in Nederland)
  • 5-deurs, GUV, 2023- (niet in Nederland)

De Kia Carnival is nog in productie, maar in Nederland al geruime tijd niet meer leverbaar.

Algemene informatie

De Kia Carnival is een fullsize MPV/minivan die van 1999 tot en met 2008 in Nederland leverbaar was. Met amper 2.500 verkochte exemplaren was dit geen doorslaand succes en in 2007 werd besloten de productie in Nederland niet te verlengen. De Kia Carnival staat in veel delen van de wereld ook wel bekend als de Kia Sedona. Voor een fullsize MPV was de Carnival zeer eenvoudig uitgevoerd en kon daarom voor weinig geld worden aangeboden. De huidige generatie – niet leverbaar in Nederland – heeft echter grote sprongen gemaakt op het gebied van luxe en betrouwbaarheid en is eigenlijk geen schim meer van de Carnivals die wij in Nederland kennen. Kia noemt deze nieuwe uitvoering ook geen MPV meer, maar een Grand Utility Vehicle (GUV). Net als de Chrysler Voyager en de Renault Espace is Kia ook gekomen met een vergrootte versie van de Carnival: de Grand Carnival. De Kia Carnival diende in Nederland destijds te concurreren met zevenzitters als de Renault (Grand) Espace, Chrysler Voyager, Hyundai Trajet en de Seat Alhambra.

Energielabel

Het meest recente model (2006-2014) van de Kia Carnival is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

In Europa waren de zeven zitplaatsen vormgegeven door drie zitrijen in de 2-3-2 opstelling, terwijl in Amerikaanse Carnival de 2-2-3 opstelling gebruikelijk was. Dit is ook nog de opstelling die in de nieuwe (Amerikaanse) generaties nog wordt gehanteerd. De meest recente Carnival die in Nederland leverbaar was (generatie 2006-2014), was 4,8 meter lang en 1,99 meter breed. Als alle stoelen uit de auto worden gehaald is er maar liefst 3440 liter aan bagageruimte beschikbaar. Met alle 7 zitplaatsen in gebruik blijft hier nog 364 liter van over.

Techniek

Met een gemiddeld verbruik van ongeveer 1 op 10 was de Kia Carnival nog wel een aardige brandstofslurper en een relatief hoge uitstoot, hetgeen redenen waren om alle uitvoeringen van energielabel G te voorzien. De laatste uitvoering die in Nederland leverbaar was, werd geleverd met zowel benzine- als dieselmotoren. De Carnival kon tevens geleverd worden met een automatische en handgeschakelde transmissie. De benzinemotor betrof steevast een 2.7 V6 motor met een vermogen van maximaal 189 pk. De dieselmotor was de 2.9 CRDi met een vermogen van maximaal 185 pk. Eerdere generaties kwamen met de 2.5 V6 benzinemotor of een 2.9 HPDI/TDi dieselmotor.

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: beperkt

De Kia Carnival is nog steeds in productie, maar niet meer in Nederland. Echte liefhebbers kunnen dit model nog wel laten importeren of oudere generaties zoeken op de tweedehands markt. Omdat de Carnival inmiddels redelijk op leeftijd is en er niet bijzonder veel nieuwe exemplaren verkocht werden, is het aanbod van occasions aardig beperkt. Uitvoeringen van de Carnival die 15 jaar of ouder zijn, komen in 2021 in aanmerking voor de Youngtimer regeling, hetgeen een interessante optie kan zijn voor zakelijke rijders. Bekijk voor meer informatie over deze zevenzitter de Engelstalige website van de Kia Carnival.

Lees ook over: