Hyundai Santa Fe


  • Benzine
  • Diesel
  • Elektrisch (hybride)

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2006-2010
  • 5-deurs, SUV, 2010-2012
  • 5-deurs, SUV, 2012-2016
  • 5-deurs, SUV, 2016-2019
  • 5-deurs, SUV, 2019-2021
  • 5-deurs, SUV, 2021-

Algemene informatie

De Hyundai Santa Fe is een succesvolle SUV van Zuid-Koreaanse makelij. Het was ook meteen de eerste SUV die Hyundai produceerde. In hetzelfde jaar werd ook de grotere Hyundai Terracan geïntroduceerd en drie jaar later volgde de wat kleinere Hyundai Tuscon. Waar de naam Terracan vertaald kan worden met ‘koning van de aarde’, verwijzen de namen Tuscon en Santa Fe naar steden in de Verenigde Staten. De stad Santa Fe is de hoofdstad van de staat New Mexico.

De optie met 7 zitplaatsen is sinds 2010 leverbaar in Nederland. Van 2010 tot en met 2021 zijn er ongeveer 1.000 nieuwe exemplaren van de Santa Fe verkocht, maar dit waren niet allemaal zevenzitters. De Santa Fe was vooral populair in Nederland in de periode van 2001 tot en met 2008, toen er jaarlijks gemiddeld rond de 1.650 nieuwe exemplaren de dealer uitreden. In deze periode was de Santa Fe nog niet beschikbaar als zevenzitter. De populariteit van de Santa Fe is inmiddels in Nederland sterk gedaald tot enkele tientallen nieuw verkochte exemplaren per jaar. Deze daling is populariteit is waarschijnlijk te verklaren door het gegeven dat de Santa Fe een tijdje enkel nog beschikbaar was met een dieselmotor. Hoewel het rijden op diesel in de Verenigde Staten nog zeer gebruikelijk is, vinden diesels in Nederland en Duitsland inmiddels minder gretig aftrek. Sinds 2021 is de Santa Fe slechts nog als (plug-in) hybride beschikbaar. De Santa Fe diende in Nederland te concurreren met zevenzitters als de Honda CR-V, Mitsubishi Outlander, Chevrolet Captiva en de SsangYong Rexton.

Energielabel

Het meest recente model (2021-) van de Hyundai Santa Fe is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

De meest recente uitvoering van de Santa Fe is 4,77 meter lang en 1,89 meter breed, waardoor de SUV niet overdreven groot is. Hiermee is de huidige generatie Santa Fe’s iets groter dan de generaties daarvoor. Hierdoor is er genoeg ruimte voor de vijf losse stoelen die de tweede en derde zitrij vormen. Met al deze stoelen in gebruik, is er ongeveer 625 liter aan bagageruimte over van de 1695 liter die de Santa Fe biedt als alle stoelen omlaag geklapt zijn.

Techniek

Van 2010 tot en met 2016 was de Santa Fe leverbaar met krachtige benzine- als dieselmotoren. De benzinemotor betrof doorgaans de 2.4 GDI CVVT met optioneel four-wheel-drive (192 pk). De dieselmotor betrof de 2.2 CRDi R ook optioneel met four-wheel-drive (197 pk). Beide motoren waren beschikbaar met een handgeschakelde en automatische transmissie. Zoals reeds eerder vermeld komen de nieuwste uitvoeringen van de Santa Fe nog enkel met een (plug-in) hybride. De Santa Fe werd steevast geleverd met de handgeschakelde of automatische 2.2 CRDi 200 dieselmotor met optioneel nog steeds de four-wheel-drive (200 pk). De four-wheel-drive maakt de Santa Fe wel een stukje milieu-onvriendelijker. Zo heeft deze een gecombineerd verbruik van 1 op 15,9, maar een uitstoot van 165 gram CO² per kilometer (energielabel F). Bij de reguliere handgeschakelde two-wheel-drive is dit 1 op 17,5 en een CO²-uitstoot van 151 gram per kilometer (energielabel D). Sinds 2021 is de Santa Fe alleen nog leverbaar met een hybride motor.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: gemiddeld

De meest recente generatie van de Santa Fe is nog steeds leverbaar bij de dealers. Sinds 2021 is dit alleen nog de (plug-in) hybride die met zeven zitplaatsen wordt aangeboden. Bekijk de Nederlandstalige website voor meer informatie over deze 7zitter.

Lees ook over: