Hongqi E-HS9


  • Elektrisch

Producties

  • 5-deurs, SUV, 2022-

Algemene informatie

Wie een volledig elektrische zevenzitter zocht, had vooralsnog weinig keuze. Hoewel er weliswaar relatief veel hybride zevenzitters beschikbaar zijn, zijn het aantal volledig elektrische zevenzitters op één hand te tellen. Voorbeelden hiervan zijn de Tesla Model SModel X en Model Y. Alternatieven hierop zijn de Nissan e-NV200 Evalia en de Mercedes V-Klasse EQV. Vanuit China gaat hier nog een alternatief aan toegevoegd worden: de Hongqi E-HS9. Waarschijnlijk wordt dit een vrij prijzig alternatief, want de Hongqi is een beetje de Chinese variant van Rolls Roys of Aston Martin. Hongqi klinkt voor ons onbekend, maar het Chinese automerk is in Azië zeer bekend. Het merk werd reeds in de jaren 50 opgericht en het is daarmee het oudste nog bestaande merk in China. Hongqi betekent ‘rode vlag’, hetgeen uiteraard refereert naar het heersende politieke systeem: het communisme. De luxe auto’s worden in China doorgaans gebruikt om prominenten en hoogwaardigheidsbekleders in te vervoeren. Ook het Chinese leger maakt gebruik van deze auto. De producent van de auto, de FAW Car Compagny, heeft al meer elektrische auto’s op de markt: de E-HS3. Concurrenten van de Hongqi op het gebied van zevenzitters moeten worden gezocht bij de grote, luxe SUV’s, zoals de Audi Q7, de BMW X7, Mercedes-Benz GLS, de Bentley Bentayga en de Cadillac Escalade.

Ruimte

De Hongqi E-HS9 wordt beschikbaar met 4 tot en met 7 zitplaatsen en zal waarschijnlijk in 2022 leverbaar worden in Nederland. Hoe de zeven zitplaatsen precies worden gerealiseerd en eruit komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. De afmetingen van de auto – 5,2 meter lang en ruim 2 meter breed – beloven in ieder geval dat er genoeg ruimte zal zijn voor comfortabele tweede en derde zitrijen.

Techniek

De E-HS9 wordt geleverd met twee elektromotoren die goed kunnen zijn voor 435 pk. Er is ook nog een sportievere versie, waarbij nog meer vermogen beschikbaar komt (551 pk). De actieradius van de E-HS9 wordt door de fabrikant gesteld is ongeveer 510 kilometer, waarvan het maar de vraag is of dat echt gehaald wordt.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: zeer beperkt

Sinds 2023 is de Hongqi leverbaar in Nederland. Volgens de Nederlandse website zijn er twee dealers in respectievelijk Houten en Schiedam waar een proefrit kan worden ingepland. Het aantal occasions is echter nog beperkt omdat de auto nog niet lang in productie is.

Kijk voor meer informatie over dit model op de Nederlandse website van Hongqi.

Lees ook over: