Ford Galaxy


  • Benzine
  • Diesel
  • Bio-ethanol

Producties

  • 5-deurs, MPV, 1995-2000
  • 5-deurs, MPV, 2000-2003
  • 5-deurs, MPV, 2003-2006
  • 5-deurs, MPV, 2006-2010
  • 5-deurs, MPV, 2010-2015
  • 5-deurs, MPV, 2015-2018

Algemene informatie

Na jaren trouwe dienst is Ford gestopt met het in Nederland leveren van de grote Galaxy. Toen in 1995 het eerste model op de markt kwam behoorde hij tot de luxe klasse. De Galaxy is leverbaar geweest tot 2018 en in deze periode zijn er bijna 15.000 nieuwe modellen verkocht. De Galaxy werd in dezelfde fabriek geproduceerd als de Seat Alhambra en de Volkswagen Sharan. De Galaxy moest concurreren met 7 persoons auto’s als de Renault (Grand) Espace, Chrysler Voyager en de Peugeot 807.

In 2006 heeft Ford een nieuwe generatie van de Galaxy op de markt gebracht, die gebaseerd is op de Volvo S80 en Ford Mondeo. De relatie met Volkswagen werd verleden tijd, want er werd een samenwerking met Volvo aangekondigd. Zo werden de motoren en ophanging van Volvo gebruikt. De Ford Galaxy was in tegenstelling tot de S-Max standaard leverbaar met 7 zitplaatsen, waarbij men als volwassene ook op de derde zitrij kan plaatsnemen.

Het laatste model van de Ford Galaxy 7-persoons werd geïntroduceerd in 2015, terwijl de productie van de Sharan, Alhambra en Espace ook ten einde liep. Toen Ford voor de laatste maal een vernieuwde versie op de markt bracht, was er behoorlijk wat veranderd. Evenals de andere modellen bij Ford zijn er behoorlijke veranderingen aangebracht. Zoals we bij de Ford Focus, Fiesta en S-Max ook terug zien zijn er mooie, nieuwe belijningen aangebracht en kenmerkt de grote hoekige grille de auto. Ook het motorengamma werd ook aangepast, waarbij geen van de traditionele motoren meer leverbaar werd in de vernieuwde Galaxy.

Energielabel

Het meest recente model (2015-2018) van de Ford Galaxy is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

Aan ruimte is geen gebrek in de Ford Galaxy 7-persoons MPV. Op de laatste generatie na zijn ze allen standaard voorzien van 7 zitplaatsen. Er kunnen gemakkelijk 7 volwassenen plaatsnemen in de Galaxy. Ook is de Ford Galaxy voorzien van een gemakkelijk systeem om de gescheiden stoelen neer te klappen. Kortom: of je nu naar de bouwmarkt ga of de kinderen naar school brengt, het kan allemaal met de Ford Galaxy. Met alle 7 zitplaatsen in gebruik blijft er nog 300 liter over van de bagageruimte, die normaal goed is voor 2339 liter.

Techniek

Er zijn zowel benzine- als dieselmotoren beschikbaar voor de meest recente Ford Galaxy, zowel handgeschakeld als automaat. Voor de benzinemotoren kan gekozen worden voor een 1.5 EcoBoost (met 160pk) en een 2.0 EcoBoost (met 240pk). Bij de dieselmotoren kan gekozen worden voor een 2.0 TDCi met 150pk en de 2.0 TDCi AWD met 180pk.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: nee

Aanbod occasions: ruim

De grote MPV’s als de Volkswagen Sharan, Seat Alhambra en de Ford Galaxy worden van alle kanten bedreigd. Onder andere door de SUV’s met 7 zitplaatsen, zoals de Skoda Kodiaq, maar ook de kleinere MPV’s, zoals de BMW 2-serie. Nieuw zijn de Galaxy’s ook niet meer leverbaar in Nederland. Als occasion zijn ze echter wel veel verkrijgbaar. Voor zakelijke rijders kan het aanschaffen van een Galaxy ouder dan 15 jaar interessant zijn vanwege de Youngtimer regeling. Terwijl ze in Nederland niet meer leverbaar zijn, zijn ze in het buurland Duitsland en andere landen nog wel beschikbaar. Daar is de Galaxy ook beschikbaar als een hybride versie. Ook in Engeland wordt de Galaxy nog geleverd. Importeren is dan ook een interessante optie. Overweegt u om de Ford te importeren of wilt u kundig advies?

Mail dan de 7zitter redactie: [email protected].

Lees ook over: