Tesla Model Y


  • Elektrisch

Producties

  • 5-deurs, Sedan/Cross-over, 2022-

Algemene informatie

In maart 2019 werd Model Y geïntroduceerd door de Amerikaanse autofabrikant Tesla nadat het ontwerp van de auto al sinds 2013 bij Tesla in de koker zat. Model Y deelt 75% van de onderdelen met Model 3. Het dashboard is bijvoorbeeld overgenomen uit de Model 3 en is daarmee basic met het stuur en een 15 inch beeldscherm. Een glazen dak is ook standaard. Model Y is een compacte cross-over/sedan en net een maatje kleiner dan de Tesla Model X. Het model is uiteraard wel ruimtelijker dan de Model 3 en Model S, maar verbruikt meer energie en heeft dus een kleinere actieradius. Sinds 2021 is de auto leverbaar in Nederland. Op het gebied van cross-overs dient Model Y te concurreren met luxe zevenzitters als de Honda CR-V, Lexus RX L of wellicht de Volkswagen ID.6.

Energielabel

Het meest recente model (2022-) van de Tesla Model Y is beschikbaar met de volgende Energielabels

Ruimte

Model Y is 4,75 meter lang en 1,92 meter breed, maar heeft voldoende ruimte om een derde zitrij te kunnen waarborgen. Waar Model S een tijdje leverbaar is geweest met een omgekeerd derde bankje is de laatste zitrij bij de Model Y wel gewoon in de rijrichting. De achterbank bestaat uit drie losse stoelen, die los van elkaar versteld en omgeklapt kunnen worden. Model Y heeft reguliere achterdeuren in tegenstelling tot de Falcon-Wing achterdeuren waarmee Model X is uitgerust en die de instap zou moeten vergemakkelijken. Wat opvalt aan Model Y is dat voor deze zevenzitter versie geen verlengde variant wordt gemaakt; de derde zitrij wordt gewoon ingepast in de bestaande constructie. Gezien de aflopende daklijn betekent dit dat er in de praktijk eerder gesproken moet worden over 5+2 zitplaatsen dan een volwaardige zevenzitter. Een gevolg hiervan zal ook zijn dat er met alle zitrijen in gebruik weinig bagageruimte zal overblijven. De achterste zitplaatsen kunnen worden bereikt door de tweede zitrij neer te klappen en hier overheen te klimmen. De vijfzitter uitvoering zal uiteraard de standaard zijn.

Techniek

Model Y is uitgerust met een reguliere Long Range AWD-uitvoering die goed is voor het grootste rijbereik, namelijk 505 kilometer. Met de 258 kWh elektromotor kan een vermogen worden behaald van 351 pk. De snelste Model Y is de Performance AWD-versie, met krachtigere elektromotoren die goed zijn voor een 0-100 km/u-acceleratie in slechts 3,7 seconden. Deze versie beschikt over een 340 kWh elektromotor, waarmee een vermogen kan worden gecreëerd van 562 pk! Laden kan via het stopcontact, een laadpaal of een snellader. Er zijn speciale Tesla Super Chargers langs de weg te vinden zijn, momenteel (2021, red.) al 1796 Super Charger locaties in Europa.

max pk

Beschikbaarheid

Nieuw leverbaar: ja

Aanbod occasions: zeer beperkt

Vanaf 2022 is de Model Y nieuw leverbaar bij de dealer. Een occasion zoeken is uiteraard een lastige opgave, omdat de auto nog zo kort op de markt is. Er kan gekozen worden tussen de Model Y Long Range uitvoering (bereik maximaal 533 km) van €64.000 en de Model Y Performance uitvoering van €70.000 (bereik maximaal 514 km). Bezoek de website voor Tesla voor meer informatie over de beschikbaarheid. Wel is bekend dat €3000 voor een derde zitrij in de Model Y moet worden neergelegd.

Bekijk ook: